Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter augusztus 22-től átmeneti időre – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az utóbbi időben a rendkívüli meleg és a hosszabb ideje tartó csapadékmentes időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért rendelt el a vidékfejlesztési miniszter az ország teljes területén lévő erdőkre, valamint az erdők határától számított kétszáz méteren belüli területre vonatkozó általános tűzgyújtási tilalmat. A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is.

A miniszter felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy égő cigarettát ne dobjanak el, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, a vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható – közölte a tárca.

Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

MTI