Szeged város egykori főmérnökére, Vedres Istvánra emlékeznek Szőregen. Az általa tervezett templomban Csanádi László orgonaművész ad koncertet.

Szeged város egykori főmérnökének kettős (születésének 250., halálának 185.) évfordulójára emlékezik ebben az évben számos rendezvény. Október 14-én, szerdán 17 órakor Csanádi László orgonaművész zenei estjére várják az érdeklődő közönséget a szőregi Alexandriai Szent Katalin római katolikus templomba.

Vedres István a reformkor haladó szellemű polihisztora, akit Szeged Széchenyijeként ismer az utókor. Kevesen tudják, hogy nevéhez fűződik Szegeden, 1800-ban az első nyilvános hangverseny megszervezése. A Vedres-emlékév keretében a Csanádi László DLA orgonaművész által összeállított műsor a hangversenyszervező Vedresnek állít emléket. Az esemény jelentőségét növeli, hogy mindezt az általa tervezett Szerb utcai templomban rendezik.

A szőregi templom felépítéséről a városi kamara még 1804-ben rendelkezett. Az építkezés 1812-ben kezdődött, amelynek kivitelezője Vedres állandó társa, Schwörtz János volt. A klasszicizáló és empire stílusjellegű templom 1815-ben készült el. A szőregi Alexandriai Szent Katalinról elnevezett római katolikus templom azon kevés Vedres István által tervezett épületek egyike, amelyik jelenleg is eredeti állapotában fennáll.

A műsor:

Antonio Vivaldi-Johann Gottfried Walther: h-moll Concerto
John Stanley: Trumpet Voluntary
Cézar Franck: L’Organiste (részletek)
Liszt Ferenc: A-dúr Legenda
Marchesi, Mathilde de Castrone: Ave Maria
Léon Boellmann: Elevation, Andante, Elevation
Johann Sebastian Bach: d-moll Toccata és fúga BWV 565

A koncert meghallgatása ingyenes.

szeged.hu