A szegedi kötődésű olimpiai aranyérmekből nyílik kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban, ahol láthatók lesznek majd a sportolók egyéb pekingi relikviái is.

Olimpiai aranyesőt „hull” a napokban a Móra Ferenc Múzeumra, ahol kamara-kiállításon állítják ki a pekingi ötkarikás küzdelmek aranyérmeit. Az érdeklődők megtekinthetik majd a kajak-kenus Vajda Attila és Kovács Katalin, illetve a vízilabdás Varga Tamás olimpiai aranyérmeit, de része lesz a tárlatnak Janics Natasa több pekingi relikviája is.

A kamara-kiállítás, pénteken 14 órakor Janics Natasa, Kovács Katalin és Vajda Attila olimpiai bajnokok jelenlétében nyílik meg a Móra-múzeum dísztermében. Az esemény nyilvános, melyre minden sportszerető érdeklődőt várnak a szervezők.

A pekingi olimpián szerzett három magyar olimpia aranyérem mindegyikének van Csongrád megyei vonatkozása. Vajda Attila szőregi lakos, a Kovács Katalinnal olimpiát nyert Janics Natasa is Szegeden él, s a szegedi pólósokat erősítő Varga Tamás Pekingben is tagja volt a legendás Kemény Dénes irányította vízilabda válogatottnak.

A Móra Ferenc Múzeum szakemberei úgy gondolták, egy esztendővel a pekingi ötkarikás játékok után immáron közgyűjteményben van a helyük a szegedi kötődésű aranyérmeknek, relikviáknak. A sportlegendák egy bő hónapra adták kölcsön a múzeumnak féltve őrzött büszkeségeket, így a július 19-ig nyitva tartó kamara-kiállításon bárki megtekintheti az eddig csak a televízióból ismert aranyérmeket.

A tárlaton az olimpiai aranyakon túl megszemlélhetik a sportszerető érdeklődők azt a fényképezőgépet, mellyel Janics Natasa megörökítette a pekingi hétköznapokat, de része a kollekciónak a szegedi kajak-kenus lány negatív dopping tesztjét tanúsító jelvény és a versenyek ideje alatt használt Natasa-zokni is. Látható lesz a Vajda Attila által 2008-ben elnyert „Év Sportolója” díj és Varga Tamás pekingi olimpiai kabalája, amely egyben az aranyérmes férfi vízilabda válogatott szerencsehozó tárgya volt. Megtekinthető továbbá Kovács Katalin Pekingben viselt kajakos ujjatlan dressze – a gyártási címkén fekete tintás kézírássál K. Katica felirat szerepel.

webradio.hu, 2009 június 10.