Akár 150 ezer forintos büntetést is kaphat, aki október elseje után nagyot kortyol a söréből Szegeden egy kapualjban, lépcsőházban vagy villamoson. Erdőben, strandon, valamint az év utolsó és első napján viszont továbbra is lehet alkoholt inni közterületen.

Tavaly december óta semmit sem tehetnek Szegeden az utcán alkoholt fogyasztók ellen a közterület-felügyelők és a rendőrök, mert jelenleg nincs olyan jogszabály, amely tiltja a köztéri italozást. A tavaly áprilisban életbe lépett új szabálysértési törvényben ugyanis ezt nem szabályozták. Ezzel egyidejűleg hatályát vesztette Szegeden a közterületi alkoholfogyasztást korlátozó önkormányzati rendelet is, amelyet még 1992-ben hozott a városi közgyűlés. Ugyanakkor megalkotta a képviselő-testület a tiltott, közösségellenes magatartások szabályozásáról szóló rendeletét, amely többek között a közterületen történő szeszesital-fogyasztás tilalmának szabályait is tartalmazta. Az Alkotmánybíróság azonban novemberben alaptörvény-ellenesnek minősítette az önkormányzatok által hozott rendeleteket a tiltott, közösségellenes magatartások szabályozásáról. Szegeden decemberben helyezték hatályon kívül a pár hónappal korábban megalkotott, a köztéri alkoholfogyasztást is korlátozó helyi rendeletet.

Azóta – kis túlzással – mindenki ott ihat alkoholt Szegeden, ahol csak akar. Ezért nem bünteti meg a rendőr. Ez azonban csak október elsejéig lesz így, ha a városi közgyűlés is úgy akarja, amely pénteken újra önkormányzati rendeletben szabályozhatja a szeszes ital közterületen történő fogyasztásának tilalmát. A sürgősséggel beterjesztett indítvány szerint „a lényegében már követhetetlen központi jogszabályváltozások komoly nehézséget okoztak a helyi szabályozó szervek jogalkotó munkájában”. Az előterjesztés szerint a jogalkotás a közterületi rend fenntartása és a normasértések hatékony szankcionálása érdekében szükséges. A szabályozástól a közterületek, a lakókörnyezet tisztábbá, rendezettebbé válása és a rongálások megelőzése is várható. A szabályozás hozzájárulhat a közterületen történő italozással több esetben együtt járó szabálysértések, bűncselekmények (köztisztaság, közerkölcs megsértése, rongálás, csendháborítás) megelőzéséhez – olvasható az indítványban.

Ha a városi közgyűlés pénteken elfogadja a közterület-használat rendjéről szóló rendeletét, október elsejétől tilos lesz szeszes italt fogyasztani Szeged közterületein, a közforgalmú járműveken (minden helyi járatú autóbuszon, villamoson és trolibuszon), a lakóépületek kapualjaiban, lépcsőházaiban, valamint a beépítetlen, bárki által megközelíthető ingatlanokon. A tilalom nem terjed ki az üdülőkre és az erdőkre, a mezőgazdasági rendeltetésű területekre, a strandfürdőkre, a közterület-használati engedéllyel rendelkező vendéglátóegységek teraszaira, kitelepüléseire nyitvatartási időben, valamint a közterületen engedélyezett ünnepi és alkalmi rendezvényekre, továbbá az év utolsó és első napjára.

A tiltott helyen italozóra 5000-től 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki a közterület-felügyelő és a rendőr, vagy szabálysértési feljelentést tehet, amely során a bírság mértéke akár 150 ezer forint is lehet. A szabálysértési eljárást a megyei kormányhivatal járási hivatala folytatja le.

delmagyar.hu