Október végén kaphatják meg a szegediek a tavasz óta elmaradt szemétszállítási számlákat. Az állami hulladékgazdálkodási központ megbízásából Szegeden készülnek majd a nyomtatványok és jó hír, hogy nem kell minden korábbi díjat egyszerre befizetni.

Hat hónapja nem fizeti a lakosság a szemétszállítás díját. Nem polgári engedetlenségről van szó, csupán arról, hogy fél éve nem érkeznek meg a számlák. A tavaly decemberben módosított hulladéktörvény alapján létrejött Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. jogosult beszedni a szemétszállítási díjakat április 1-től, ezt azonban az új rendszer felállása miatt eddig nem tudta megtenni. A Holding a helyi szolgáltatókkal kötött szerződést bérszámlázásra, így szegeden a Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. küldi majd ki a csekkeket várhatóan október végén. A lakosságra háruló terhet enyhítése miatt azonban nem egy összegben kell majd befizetni a féléves elmaradást.

Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi  Hulladékgazdálkodási Nkft. ügyvezető igazgatója elmondta az április havi, meg a május-június havi számlákat fogják egy borítékban kiküldeni eltérő fizetési határidőkkel, de a legrövidebb fizetési határidő is 15 nap lesz. Hozzátette, megpróbálják  november végén kibocsájtani a július-augusztusi számlákat. A szeptember-októberi, valamint a november-decemberi számlákat pedig szintén egy olyan hónapos különbséggel fogják postára adni.

Amikor a számlákat a Kft. postára adja, szórólapon és a Szeged Televízió műsorában is értesíti a lakosságot. Változásra is fel kell készülni, hiszen az országos szolgáltató 2017-től megváltoztatja a számlázási periódusokat is, jövőre háromhavonta érkeznek majd a számlák.

szeged.hu

A Szeged TV riportja