A kistérség bezárta a szőregi nyugdíjasklubot, Rózsavölgyi József, a körzet képviselője küzdött érte, az önkormányzat kinyitja a házat.

Három szegedi nyugdíjasklubot zárt be a fenntartó Szegedi Kistérség Többcélú Társulás (SZKTT), hogy spóroljon – írtuk meg először januárban. A Bánk bán utcai és a Vértói úti, idősek nappali ellátását szolgáló intézményt csendben megszüntették, a szőregi nyugdíjasok viszont nem hagyták magukat, kiálltak a Szerb utca 54. szám alatti házukért. Azért küzdöttek az intézményért, mert ott osztották az egyedülálló idősek ebédjét, és ezzel a helyben étkezés megszűnt. Fő problémának viszont azt érezték, hogy a klubbal a közelben élő nyugdíjasok találkozóhelyét veszítik el. Ratkai Imre, a SZKTT elnöke akkor lapunknak azt nyilatkozta: a két alkalmazott és a rezsi évente 6 millió forintba kerül.

Szőreg fideszes önkormányzati képviselője, Rózsavölgyi József önálló indítványban kérte a februári közgyűléstől, hogy a város vegye vissza a kistérségtől a tulajdonában lévő Szerb utcai ingatlant. Azzal indokolt, hogy a ház egykori tulajdonosa, Tolnai Györgyné, akit 1950-ben internáltak, úgy hagyta rá az ingatlant a városra, hogy azt idősek gondozására használják. Ezt az önkormányzat eddig teljesítette: előbb bentlakásos idősek otthonaként, utóbb naponta 80–100 idős helybeli nappali ellátóhelyeként működött. A képviselő azt javasolta: a három szobában rendezzenek be kiállítótermet, ahol Kanalas István fafaragó életművét, Péter László helytörténész gyűjteményét és a rózsatermesztés eszközeit mutatják be. Az ebédlőben tarthatnák a klubfoglalkozásokat, próbákat, szakköröket.

Az indítványt a város képviselő-testülete elfogadta. Rózsavölgyi József megkeresésünkre elmondta: örül a sikernek, különösen mert Botka László polgármester is megszavazta az előterjesztést. Amint lehet, az önkormányzat átveszi a nyugdíjasklubot, és a művelődési ház telephelyeként fogja működtetni. Olyan egyházi szervezetek, zenekarok, cserkészcsapatok is helyet kapnak benne, amelyek régóta működnek Szőregen. Az ehhez szükséges évi 3,5 millió forintot költségvetési átcsoportosítással oldotta meg az önkormányzat.

Lobbi

Rózsavölgyi képviselő azt is elmondta, hogy más ügyben is működött a helyi lobbi: Szőreg szülöttét, Csíszár Katalin biokémikust – akit nemrégiben tiszteletbeli konzulnak neveztek ki Amerikában – javaslatára a város hamarosan a nemzetközi kapcsolatokért díjjal tünteti ki.

Dombai Tünde, delmagyar.hu