Pagodaszerű szabadtéri oktatóbázis, új tornaterem, pluszemelet az iskolán – Szeged 3 oktatási intézménye 1,3 milliárd forintból teljesen megújul a nyáron, további 245 millióból 52 épületen hajtanak végre szépészeti beavatkozást.

– Jelenleg csillagtetős az aulánk, a tetőszerkezetét teljesen lebontották – meséli Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója. Az intézmény legnagyobb helyisége 100 négyzetméterrel nagyobb lesz a felújítás után. Nem ez az egyetlen változás: az összesen 248 millió forintos pályázatból a teljes rekonstrukcióra futja.

Az utóbbi 6 évben 80 intézmény újult meg Szegeden; a nyáron 1 milliárd 320 millió forintból 3 általános iskola teljesen átépül, további 50 intézményben – lásd keretes írásunkat – történik valamilyen szépészeti beavatkozás. A Rókus II., a Tisza-parti és a szőregi totálisan megújul – e 3 projekthez 141 millió forintos önerőt biztosított az önkormányzat.

– A tanév utolsó napja, június 15-e óta dolgoznak az iskolában, már kicserélték az összes nyílászárót. Bővíteni kell az intézményt, hiszen 8 osztály befogadására épült, de ma már 17 osztályban 438 diák tanul itt – hallottuk Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsannától. Eddig 2 épületben tanultak a gyerekek, 2 kilométerre egymástól. Ezt a helyzetet a főépület bővítésével szüntetik meg: egy teljes emeletet építenek az iskolára, ide költözik a titkárság, a tanári kar, a gazdasági részleg. Több tanterem lesz, természetismereti terem, nyelvi labor, korszerű könyvtár épül – október 12-éig.

A szabad levegőn is tanítják majd a természetismeretet és a rajzot a 230 millió forintból megújuló Rókus II.-ben, amelynek udvarán pagodaszerű szabadtéri oktatóbázist építenek, padokkal, tanári asztalokkal. Megváltozik az iskola külseje is: sárgás színű lesz.

– Az összes ablakot kicseréljük, akadálymentesítünk, nyelvi labort alakítunk ki, felújítjuk a vizesblokkokat – sorolta Hódiné Csatári Márta igazgató. Itt egy hete dolgoznak: leszerelték a radiátorokat, állványozzák az iskolát. A 605 tanuló segített kipakolni a padokat a tantermekből az utolsó napon. Az iskolával augusztus 19-éig végeznek, ezután jön a tornaterem hőszigetelése, akadálymentesítése.

Teljesen új épületben gimnasztikázhatnak majd a Tiszaparti iskola diákjai. A legnagyobb összegű idei projekt részeként, 600 millió forintból 500 fős tornaterem épül, és 2 év alatt teljesen megújul az iskola mindkét épülete is – egyikből már ki is költöztek. Ennek a napokban már a tetőszerkezetét bontották, felén cserép sincs.

R. Tóth Gábor, delmagyar.hu, 2009. július 9.