Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, ekkor Magyarországon, az európai gyakorlatnak megfelelően, hajnali 2 órakor 3 órára igazítják az órák mutatóit.

A nyári időszámítás október utolsó vasárnapján zárul, ekkor nyerjük vissza a márciusban „elveszett” egy órát.

A nyári időszámítást 1976-ban vezették be Franciaországban, a hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia-megtakarítás érhető el. Az évek során több mint száz országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét, többek között az egykori EGK tagállamai 1986-ban. 2000-ben az akkor már EU-országok úgy döntöttek, hogy meghatározatlan ideig folytatják az órák évente két alkalommal történő átállítását. A kétféle időszámítás segítségével egy nagyobb város egész évi villamos-energiájának megfelelő, csaknem 200 gigawatt villamos-áramot lehet országos szinten megtakarítani.

Az órák igazításával nem változik a MÁV menetrendje – közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága. Az átállás éjszakáján a nemzetközi vonatok közül a Dacia expressz és a Beograd expressz mindkét irányú járatát Magyarországon éri az óraigazítás, a két vonat egyórás késéssel közlekedik.