Döntött a bizottság, novembertől újra a Mars térig utazhatnak a tápéi, szőregi, béketelepi és dorozsmai lakosok hétvégéken is, nem kell átszállniuk. Az új menetrendet, illetve a buszok útvonalát úgy állították össze, hogy mindez nem terheli a költségvetést.

Ahogy megírtuk, Kalmár Ferenc városüzemeltetési tanácsnok egy olyan előterjesztést nyújtott be a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottságnak, ami a körtöltésen kívül közlekedő buszokat érinti. Áprilisban úgy spóroltak közel 100 millió forintot, hogy például a külső városrészekben élők szombaton déltől vasárnap estig csak átszállással tudtak eljutni a Mars térre. A lakosok aláírásgyűjtéssel is tiltakoztak, s csak panaszok záporoztak a körzetek képviselőire ez ügyben.

A csütörtök reggeli bizottsági ülésen is elhangzott, semmiféle költségvetés-változtatásra nincs szüksége, beleférnek az idei keretbe, ami tömegközlekedésre lett szánva, ezért is dönthetett kizárólag a bizottság a kérdésben. Kalmár Ferenc közölte, Dorozsma esetében jelentős többletköltségek merülnek fel a módosítások révén, ám a többi városrészben keletkező megtakarítások ezeket fedezik. Ahhoz, hogy november elsejétől új, a lakosok igényeihez jobban igazodó menetrend lehessen, három este közlekedő 7F jelzésű járatot megszüntetnek, csak így tudták tartani a meghatározott költségeket. A bizottság végül 5 igen és 2 tartózkodás mellett támogatta az előterjesztést.

Káity Károlytól megtudtuk, eltérőek az új menetrendek. A Tisza Volán Zrt. forgalomfejlesztési és koordinációs igazgatója portálunknak elmondta, a szőregi és tápéi közlekedés ritkulni fog a jelenlegihez képest. „A két vonalat tekintve a 20 percről 30-ra nő a járatok követési ideje. Sajnos ez az ára annak, hogy végig tudjunk közlekedni a Mars térig. Azon az állásponton vagyunk, hogy a közös szakaszon értelmezett 30 perces követés még elfogadható szint” – fogalmazott Káity. Hozzátette, Dorozsma tekintetében a 36-os és 75-ös vonalakon jelentős járatcsökkenés nem lesz, más menetrend lép életbe novembertől. A hétvégére bevezetett, megszokott és a lakosok által megszeretett hálózaton közlekednek majd a buszok hétköznapokon is.

Varga Anna, szegedma.hu