Javasolja a foglalkoztatás, szociális és sportbizottság a közgyűlés számára annak a rendelettervezetnek a megtárgyalását, amely szerint a szőregieket érintő, 31. számú házi gyermekorvosi körzet ellátási feladatait felosztják három másik körzet között, miután az eddigi szolgáltató lemondott praxisjogáról.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a Szőregen élők, amennyiben a körzeti ellátást kívánják igénybe venni, úgy a Szerb utca helyett az Újszegeden lévő Korondi utcába kell, hogy átvigyék gyermekeiket. Ott június 1-től Vojnár Tímea (16. sz. körzet), Makó Gabriella (17.) és Rudas Magdolna (18.) látja majd el a fiatalokat.

Joób Márton, a bizottság MSZP-s elnöke elmondta, kétszer is meghirdettek közbeszerzési eljárást annak érdekében, hogy egészségügyi szolgáltatót tudjanak biztosítani az érintett lakosság számára, de nem akadt jelentkező a pozíció betöltésére, így nem maradt más választásuk, mint az átszervezés. Hozzátette, ez egy kényszerhelyzet. Kiss Magdolna a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Szegedi Helyi Szervezetének képviseletében kitért rá, mindhárom érintett gyerekorvos megértette és elfogadta a döntést. Tájékoztatása szerint a 31-es körzetben mintegy 750 gyermek él, ugyanakkor azt nehéz megbecsülni, közülük hányan vehetik ténylegesen igénybe a körzeti ellátást, hiszen akadnak, akik máshova járnak.

 

Nagyon rossz állapotban van az újszegedi rendelő

Barna Ilona, a Magyar Orvosi Kamara Csongrád Megyei Területi Szervezete titkára kifejtette, a betegellátásban az átcsoportosítás nem fog fennakadásokat okozni, annak azonban mindenképpen szeretne hangot adni, hogy a Korondi utcai épület infrastrukturális felújításra szorul. Mint mondta, rosszul szigetelnek, záródnak az ablakok, az elektromos vezetékhálózat sokszor a számítógépek jelentette terhelést sem bírja el, ráadásul nincs melegvíz a rendelőben. Kovács Ferenc, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezetője megdöbbenéssel hallotta a panaszt, mint mondta, eddig neki sem volt tudomása ezekről a hiányosságokról. Hozzátette, az ügyet ki fogják vizsgálni, hiszen a szükséges tárgyi minimumfeltételek hiányában a gyermekorvosi tevékenységet nem lehet folytatni. Kiss Magdolna felhívta a figyelmet, hogy a 2020-ig tartó uniós pályázati ciklusban lehet majd pályázni rendelők felújítására, korszerűsítésére.

Kovács Ferenc a bizottság egyik külsős tagja, Tóth József kérdésére rámutatott, amennyiben a jövőben mégis sikerülne találni egy megfelelő jelentkezőt a megüresedett szőregi gyermekorvosi pozícióba, úgy az önkormányzatnak áll majd jogában visszaadni a praxisjogot a városrészbe.

A bizottság végül nyolc igennel fogadta el a rendelettervezetet. A jobbikos Tóth Péter nemmel szavazott, mert mint elmondta, elfogadhatatlannak tartják a praxisbezárást, hiszen az közel olyan jellegű lépés, mintha bezárna a város egy iskolát. A Korondi utcai rendelő túl messze van Szőregtől.

Szuda Sándor, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Kovács Ferenc / szegedma.hu