Szükség van a szőregi hulladékudvarra, mégsem tudják megépíteni, mert a helyiek közül valaki mindig leszavazza. A legutolsó döntés szerint a Csordajáráson megépülhetne az uniós szabványnak megfelelő zöld sziget, ez ellen tiltakoznak a környékbeliek. A vita több mint tíz éves.

Újra téma a hulladékudvar Szőregen. Több mint tíz éve tart a városrészben lakók közötti vita, hogy melyik telken építsék meg a zöld szigetet. A hulladékudvarra szükség lenne: a Sándorfalvi úti regionális gyűjtő 15 kilométerre van. Tiszaszigeten, Újszentivánon és Kübekházán található ilyen létesítmény, de az ottaniak nem látják szívesen a szőregieket – a szemétszállításért ugyanis a helyiek fizetnek.

2004 augusztusában több tanyatulajdonos tiltakozott és aláírásgyűjtésbe kezdtek az ellen, hogy a Szerb utca végén létrehozzák az uniós előírásoknak megfelelő létesítményt. Szeptemberben már arról számoltunk be, hogy finisben a beruházás, a Szőregen élő Szirovicza Ernő felajánlotta a telkét a kht.-nak. Erre a Csordajárásban található 2000 négyzetméteres telekre kerültek volna a szelektív gyűjtőedények, de a környékben lakók tiltakoztak ellene.

Végül felmerült, hogy az udvar a Kübekházi úton legyen. Egy másik földtulajdonos felajánlott a földjéből 2500 négyzetmétert, amin helyet kaphatott volna a több mint tíz éve tervezett szelektívhulladék-udvar. Ezt a lehetőséget azért vetették el, mert nem lehet szántóföldből „csak úgy” levágni egy részt, és arra építkezni.

A heves vitát csend követte, majd néhány hete újból napirendre került a hulladékudvar. Megvizsgálták a lehetséges területeket, majd az önkormányzat Szirovicza Ernő telkét találta megfelelőnek a zöld sziget megépítésére: jó helyen van, az infrastruktúra kiépített, és a jelenleg igen rossz állapotban lévő asztfaltutat is helyrehoznák, ha ott épülne fel a létesítmény. Telekcserét ajánlottak fel neki, amit a férfi elfogadott. A telek közelében lakó két tanyatulajdonos aláírást gyűjtött ellene, és a nemrég tartott lakossági fórumon a környékbeliek ismét leszavazták az ötletet.

– Legyen hulladékudvar, csak ne ott! A közelben van a deszki puszta, ami helyi védettség alatt áll. A vasút mellett viszont jó lenne mindenkinek – magyarázta Kocsis Miklós, az egyik tiltakozó tanyatulajdonos.

A vasútállomás melletti telek azonban nem felel meg az uniós szabványoknak. Nem tudták legalizálni a korábban illegális hulladéklerakó helynek használt területet – tudtuk meg a település önkormányzati képviselőjétől. Iványi Aurél elmondta: tavaszra meg szeretnék építeni a zöld szigetet.

Kovács Kriszta, delmagyar.hu