Szőregi kutatásainak eredményeként írta meg első és leghíresebb tanulmányát, a Boldogasszony ősvallásunk istenasszonya címűt Kálmány Lajos, akire a katolikus plébániánál emlékeztek.

Szőreg történetével is sokat foglalkozott Kálmány Lajos néprajzkutató, aki a település segédlelkészeként teljesített szolgálatot 1882-től 1885-ig. A katolikus plébánia épületénél tartott megemlékezésen Rózsavölgyi József fideszes önkormányzati képviselő elmondta, Kálmány Lajos munkásságának egy része a mai napig feldolgozatlan, de például Péter László professzor, Szeged város díszpolgárának tevékenysége révén minden szőregi lakos pontosan tudja, ki is volt a neves folklorista.

Az emléktáblánál tartott megemlékezésen Péter László hangsúlyozta, Kálmány Lajos szőregi szolgálata idején kezdte elméleti munkálkodást. Megjegyezte, 1919-es halálakor nem véletlenül nevezte őt Móra Ferenc a legnagyobb folkloristának. Péter László tíz pontban gyűjtötte össze a neves néprajzkutató munkásságának legfontosabb jellemzőit, sajátosságait. Elmondta, kiemelkedő mennyiségű, mintegy hétkötetnyit adott ki még életében saját költségén. Másodikként az alföldi balladák leírását nevezte, melyek legalább olyan rangúak, mint a székelyföldiek. Szeged díszpolgára kiemelkedőnek tartja azt is, hogy Kálmány Lajos összegyűjtötte Szegednek és környékének, vagyis egy táj folklórkincseit és sajátosságait. A történeti folklór mellett kiemelte a köteteiben megtalálható tanulmányokat, illetve azt, hogy Kálmány kiállt a parasztság mellett. Péter László hetedik pontként a szöveg és a dallam elválaszthatatlanságának felismerését említette, majd az ősvallások tanulmányozásának fontosságáról szólt Kálmány munkássága kapcsán, kiemelkedő továbbá, hogy az egyszerű folklorisztikus formákat is gyűjtötte, míg tizedik pontként a díszpolgár Kálmány Lajos népköltészeti kutatómunkáját említette, mely során felismerte a népi imádságok szerepét és fontosságát.

A néprajzkutató emléktáblájának megkoszorúzása után a Tömörkény István Művelődési Házban újévi koncertre invitálták a szőregieket, ahol az Amadeus Klarinétzenekar lépett fel. A rendezvényen Bohács Zsolt fideszes országgyűlési képviselő megköszönte Rózsavölgyi József elmúlt éves munkáját, míg Bodó Imre (Fidesz) mindenkinek sikeres esztendőt kívánt.

Varga Anna, szegedma.hu