Három napig Szeged ad otthont a 29. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválnak, ahová három külföldi és három hazai együttes százhatvan táncosa jött el.  A szakmai programok mellett a városrészek művelődési házaiban és a Kisszínházban lépnek fel a táncosok, szombaton este pedig a Szegedi Nemzeti Színházban nagyszabású gálaműsorral ér véget a fesztivál programja.

Szegeden 1966 óta rendeznek kétévente nemzetközi néptánc fesztivált, melyet 2009-től a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány szervezi Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából.

A Dugonics téri bemutatkozást a csütörtökön esti, a Kisszínházban megtartott folklórest követte, majd pénteken a külföldi néptáncegyüttesek Szőregen, Tápén és Petőfi-telepen léptek fel.

A szőregi Tömörkény István Művelődési Ház adott otthont a Novi Sad-i (Serbia) Vila Néptáncegyüttes műsorának.

A 25 éves táncegyüttes tagjai fennállásuk alatt több mint 30 országban vettek részt folklórfesztiválokon, többek között Kanadában, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban, Svájcban, Szlovákiában, Csehországban, Németországban, Lengyelországban, Romániában, Moldovában, Oroszországban, Ukrajnában, Bulgáriában, Cipruson, Görögországban, Törökországban és természetesen Magyarországon is. Az együttes művészeti vezetője és koreográfusa, Milorad Lonić ma Szerbia egyik legfontosabb és legbefolyásosabb koreográfusa.

A nagy sikerű, teltházas táncesten a Vila Néptáncegyüttes mintegy 400 tagjából 24 táncost és 12 tagú kísérő zenekarukat láttuk vendégül Szőregen.

szoreg.hu képtár