Népszerűek a külvárosi ingatlanok Szegeden

A Szegedhez tartozó peremvárosok népszerűségét teszteltük le egy ingatlanszakértő és az ott élők segítségével. Jelen pillanatban Alsóváros a legkeresettebb, kicsit távolabb Szegedtől pedig Baktó, Tápé és Szőreg viszi a pálmát a szakember szerint.

A Szegedhez tartozó peremvárosok népszerűségét teszteltük le egy ingatlanszakértő és az ott élők segítségével. Jelen pillanatban Alsóváros a legkeresettebb, kicsit távolabb Szegedtől pedig Baktó, Tápé és Szőreg viszi a pálmát a szakember szerint. Az ingatlanjaikat áruló baktói lakosok viszont azt állítják, nincsen nagy érdeklődés házaikra.

Tápé, Szőreg, Szentmihály, Baktó: ha a szegedi ember veszi a fáradságot és kilátogat a peremvárosokba, bizony tátva marad a szája. Egyre másra épülnek a több tíz millió forintot érő paloták, amerikai külváros jelleget kölcsönözve az utcáknak. Solti Antaltól, az egyik szegedi ingatlaniroda vezetőjétől megtudtuk, mindig is voltak, vannak, és lesznek frekventált városrészei Szegednek, ahova dicsőség költözni.

– Régen ilyen volt Újszeged, amelynek helyét a városon belül mára Alsóváros vette át. Főleg a Mátyás tér környéke számít elit környezetnek, de szinte mindegyik meghirdetett alsóvárosi ingatlan egy hónapon belül gazdát cserél. Faggattuk Baktóról, Tápéról, Szőregről, Gyáláról, Szentmihályról és Kiskundorozsmáról is. – Szőreg keresett hely, de ha nem jelentene életveszélyt a 43-as miatt a kijutás, a jelenleginél 20 százalékkal többért lehetne értékesíteni az ottani ingatlanokat – magyarázta. Kiderült, a hatosfogat végén Dorozsma szerénykedik; a szakember szerint máig nem tudott elszakadni a kisebbségi szindrómától.

Szentmihálynak – ahol egyébként nagy léptékű házépítkezések folynak – és Gyálarétnek is megvan a maga keresztje. – Ez a vasút, hiszen a Szabadkai út végén szinte tízpercenként piros a lámpa. Ez is fontos egy leendő vevőnek, így itt is legalább 20 százalékkal olcsóbban lehet csak értékesíteni az ingatlanokat, mint ha nem járna arra a vonat – tudtuk meg az irodavezetőtől.

Mivel ilyen hátrányokat sem Tápé, sem Baktó nem szenved, a peremterületek közül ez a két település került a dobogó második, illetve első fokára. Megtudtuk még, hogy egy szinte azonos paraméterekkel rendelkező belvárosi és külvárosi ingatlan között 40 százalékos az árkülönbség az előbbi javára. – A beruházások látványosan megemelhetik egy-egy város, városrész ingatlanjainak értékét. Például nemrégiben jelent meg lapjukban, hogy Sándorfalva fürdőparadicsomot akar kialakítani megvásárolt bányatavaiból. Csak azon a héten hárman jelentkeztek éppen e miatt a cikk miatt, hogy ott szeretnének házat vásárolni – mondta Solti Antal, aki szerint a peremvárosok házárai a jövőben emelkedni fognak.

Találomra felhívtunk néhány, baktói házát árusító tulajdonost. Miért akarnak elköltözni a város egyik legjobb helyéről, és mennyien érdeklődnek a népszerűnek mondott ingatlanokra? Nagy Gábor szerint: alig. A férfi tavaly ősz óta hirdeti 160 négyzetméteres magánházát, amin majd 40 millió forintért akar túladni. – Kezdetben valóban sokan jöttek, de az idei nyár alatt jó ha hárman érdeklődtek a ház iránt – mondta. Túladni azért akar rajta, mert az építéshez tízmilliós hitelt vett fel, ebből a csapdából akar szabadulni.

– Szegedre nem mennék vissza. Ha túladok a házon, továbbra is itt vásárolnék egy olcsóbb ingatlant. Itt szinte tovább vannak nyitva a boltok, mint a városban, ráadásul új az aszfalt és a csatorna is – ecsetelte Baktó előnyeit a férfi. Doktor Zoltán pedig arról számolt be, hogy hiába hirdeti 100 négyzetméteres házát mindössze 11 és fél millióért, a főleg a panelekből érkező érdeklődőknek még ez az összeg is megfizethetetlennek tűnik.

Kiss Gábor Gergely
Délmagyarország Online, 2007. szeptember 6.