Október 10-én rendezték meg a Tömörkény István Művelődési Házban a Szőreg térségi népdalkörök találkozóját. A házigazda Sárgarózsa Hagyományőrző Népdalkör Egyesület mellett még hat Csongrád megyei dalkör – Dankó Pista Nóta Kórus (Szeged), Hódmezővásárhelyi Gyöngyvirág Népdalkör, Szegedi Ruzsa Sándor Népdalkör, Hódmezővásárhelyi Pacsirta Népdalkör, Kiszombori Nótafa Népdalkör és a Földeáki Bazsarózsa Népdalkör – mutatta meg tudását. A rendezvényen közreműködtek a SZTEJKI Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai, Vujcsin Eszter tanárnő vezetésével.

Balázs István, a Szőregi Sárgarózsa Népdalkör vezetője köszöntötte a megjelenteket: Rózsavölgyi József önkormányzati képviselőt, Ágó Ritát, a művelődési ház igazgatónőjét, Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsannát, az iskola igazgatónőjét és Vujcsin Eszter ének – zene szakos tanárnőt.

Az igazgató asszony és a tanárnő elmondták, a gyerekek 10 éve folyamatosan jönnek és énekelnek az eseményen, ebben a felállásban azonban ez első fellépésük. A 3. – 7. osztályos tanulókból álló, 20 fős csoport a Röpülj páva, röpülj!, a Megrakják a tüzet, a Béreslegény jól megrakd a szekeret és a Kicsiny a hordócska c. népdalokat énekelték el. Fazekas Réka 3/b. osztályos tanuló pedig önállóan adott elő egy népdalcsokrot. A tanárnő azt is elmondta, hogy van az iskolának egy kis szerb énekkara is, amelynek a szerb nyelvet tanuló, 2., 3., és 4. osztályos kisdiákok a tagjai.

Rózsavölgyi József, aki védnöke és támogatója a Szőreg térségi népdalkörök találkozóinak, az alábbiképpen vélekedett a jeles eseményről: „A keresztény Magyarország több ezer éves fennmaradásának alapkövei a senkivel nem rokon nyelvünk, hagyományunk, meséink és népdalaink, amelyek ápolása és továbbadása nagyon fontos. Ezért örülök, hogy a gyerekek minden évben eljönnek, és az idősebbekkel együtt elvállalják a szereplést, így az idősek értékeket közvetítenek a gyerekek felé. Az erős Magyarország záloga, hogy őrizze, ápolja és átadja a hagyományait, ez által erősítve a nemzet egységét” – mondta el az önkormányzati képviselőjelölt.

szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Tömörkény István Művelődési Ház / szegedma.hu

szoreg.hu képtár