Mit nyerhet Magyarország, mit nyerhet Szőreg az EU-val?

„Olyan kevés helyen lehet arról hallani, hogy milyen konkrét előnyöket jelent számunk az Unió!” „Miért nem mondja el senki, hogy miért jó nekem az EU tagság?” Ugye milyen sokszor lehet hallani mostanában ezeket a mondatokat a hétköznapi beszélgetéseinkben, sörözés közben, vagy a piacon beszélgető vásárlók között.

Ebben a cikkben megpróbálok közérthető magyarázatot adni az egyik legfontosabb előny, a fejlesztések finanszírozására vonatkozó kérdésekre, azaz arra, hogyan és mennyi pénzhez juthat Magyarország. Az Unió egy hatalmas alapot hozott létre azért, hogy a felzárkóztassa fejletlenebb tagállamait az élen járókhoz. Ebből az alapból hazánk is részesedhet, méghozzá óriási mértékben, gazdasággal nem foglalkozó ember számára szinte felfoghatatlan mennyiségű pénz áll rendelkezésre, 15 ezermilliárd forint. Majdnem másfélszer annyi pénzt költhet el Magyarország, mint amennyit megtermelt. Hatalmas szám ez. Ha le akarjuk bontani hazánk lakosaira az összes támogatást, akkor fejenként minden magyar állampolgárra 1,5 millió forint jutna. Nagyon fontos, hogy nem kölcsönről van szó, hanem támogatásról, amit nem kell visszafizetnünk, csupán jó pályázatot kell írnunk az elnyeréséhez.

A pályázat lényege, hogy a fejlesztése jogosult tagállamoknak egy mindent átfogó tervet kell készíteniük azokról a beruházásokról, amit meg szeretnének valósítani. Össze kell gyűjteniük, hogy milyen utakat szeretnének, hol szeretnének iskolát építeni, vagy éppen környezetbarát erőművet, vagy hulladék feldolgozót. Mindezeket a terveket a tagállamoknak a Nemzeti Fejlesztési Tervükben kell összefoglalnia. A szocialisták szerint ennek a pénznek az elköltéséről a lakosságnak kell döntenie. Ezért Hiller István meghirdette a Sikeres Magyarországért Mozgalmat. Ennek a mozgalomnak a lényege, hogy az adott település fejlesztéséről az ott élő emberek dönthetnek, oly módon, hogy kitalálják és megtervezik településük középtávú fejlesztésének irányvonalait. Ennek a mozgalomnak egyik szervezetként alakult a Sikeres Szőregért Társaság is. Ez a szervezet azokat a civileket gyűjti össze, akik aktívan kívánnak részt venni Szőreg felvirágoztatásában. A mozgalomnak az a feladat, hogy megalkossa Szőreg fejlesztésének tervét, hogy kitalálja, hogy sportcsarnokot szeretne-e vagy esetleg a kórházat fejleszteni, hogy ipari parkot akar-e vagy éppen korszerűbb tömegközlekedést. Ezekből a tervek belekerülnek a Nemzeti Fejlesztési Tervbe, így az Unió finanszírozza a költségeket. A szocialisták szerint ezekről a kérdésekről nem hivatalnokok döntsenek íróasztalaik mögül, hanem azok, akik legjobban ismerik a helyi igényeket: a lakosok.

A politika szerepe, pedig a koordinációban van, hogy közvetítse a helyi akaratot az EU felé, illetve, hogy szakmai segítséget nyújtson a sikeres pályázatok elkészítéséhez. Ez az óriási lehetőség áll most előttünk. Mindenki, aki részt szeretne venni a szőregi program kidolgozásban keresse fel a Sikeres Szőregért Társaságot!

Sok sikert Szőreg!

(x)