Öt őzbak volt terítéken a Dél-Tiszai Vadásztársaság szőregi vadászházánál, amelyet német vadászok ejtettek a hétvégén. Vadászati szempontból különleges időszakban, üzekedés idején járunk, ilyenkor a suta hangját utánzó síppal csalogatják elő a bakokat.

„Központilag beosztott a vadászati szezon, jelen pillanatban őzbakra vadászunk. Különleges időszakban járunk, megkezdődött az üzekedés időszaka, a nász, amivel a szaporodást biztosítja. A már szaporított őzbaknál, ha úgy ítéljük meg, hogy idősebb vagy esetleg nem az állományba való, ezeket hívásra vadásszuk” – magyarázta Bolgár József, a Deszki Gazdák Vadásztársaság vadászmestere. Hozzátette, ilyenkor már szépek, érettek az agancsok, s ilyentájt szívesen jönnek hazai és külföldi vendégek, hogy ezeket a szép trófeákat elejtsék. A bakok március és november között aktívak ivarilag, de az üzekedési időszak július-augusztusra korlátozódik, időjárástól is függ, hogy pontosan mikor kezdődik. Ilyenkor az őzsuta hangját utánzó síppal csalogatják elő a bakokat, s üzekedéskor olyan bakok is felbukkannak, melyeket a tavaszi szezonban nem is láttak a vadászok.

Máglyát raktak a bakok tiszteletére

Az öt elejtett őzbak közül egy hét év körüli volt, kettő 4-5 éves, vagyis középkorúnak számító, míg két fiatalabb egyed is puskavégre került. A hagyományokhoz híven – a teríték ünnepélyességét növelendő – máglyát raktak, majd tölgyfaágak közé helyezték az elejtett bakokat. A ceremónia kürtszóval kezdődött, majd Bolgár József vadászatvezető jelentését fogadta Ernst August Rödiger, aki először 1956-ban járt hazánkban vadászaton, s azóta rendszeresen visszatér. A német vadász portálunknak elmondta, érdekesnek tartja az itteni vadászterületet, és egyben értékesnek is a bakok miatt.

„Évente egy-két alkalommal vadászok Magyarországon, Karcagon is voltam már többször bakot lőni. Három barátommal nagyon szívesen térek vissza ide is. Most is nagyon szép állományt láttunk” – mondta el portálunknak. A német férfi három társával érkezett, s már hosszú évek óta együtt vesznek részt vadászatokon, általában sikerrel, így volt ez alkalommal is. Ernst August Rödiger hangsúlyozta, a szép őzbakok mellett a baráti társaság, illetve az őket kísérők vendégszeretete miatt is rendszeresen visszatérnek Szőregre.

„A Tisza, a Maros és az országhatár alkotta háromszög a rendszerváltás előtt egy vadásztársaság volt, melyet négyfelé osztottak szét, de a barátságunk megmaradt, és jelen esetben is együtt dolgoztunk a vadásztatáskor” – tájékoztatott Bolgár József. Az öt őzbakból álló terítéken is látszik, szerencsés volt a német vendégek vadásztatása.

Varga Anna, szegedma.hu