Nemesapáti Norbert, a 18 éves nagyközépsúlyú profi bokszoló a nevadai Fallonban egyhangú pontozással kikapott az amerikai állampolgárságú, de Puerto Ricó-i születésű Jason Escalerától. Ezzel már nem veretlen a szőregi születésű magyar bunyós, Feja Tibor tanítványa.

A 18 esztendős magyar bokszoló – augusztus 25-én tölti be a 19-et – a nevadai Fallonban lépett szorítókötelek közé, éspedig a Puerto Ricó-i származású Jason Escalera (15 győzelem – 2 vereség – 1 döntetlen) ellen.
Nemesapáti remekül kezdte a szabad ég alatt, a nevadai sivatagban rendezett összecsapást, hiszen mindjárt a nyitó menet első percében megrendítette riválisát, ám a majd fél tucat tiszta találattól sem ment le Escalera. A budapesti bunyós az első menet végéig támadásban maradt, s a statisztikák szerint közel 100 ütést indított, 45 %-os hatékonysággal.

Sajnos a közvetítést nézve úgy tűnt, hogy Norbert a nyitó menetben túl sokat adott ki magából, és a folytatásban már nem tudta feltartóztatni fizikailag erősebb ellenfelét, nem tudta irányítani a küzdelem alakulását.
Escalera a második menettől dominált, és ebben a három percben meg is rendítette a magyar fiút – ám Nemesapáti „túlélte” a rázósabb pillanatokat.
Nemesapáti derekasan állta a sarat

A harmadik menetben folytatódott Escalera dominanciája, mi több, Nemesapáti padlóra is került a Puerto Ricó-i egy ütésétől, de a magyar ökölvívó nem volt megfogva, mivel hátralépés közben kapott találatot, amitől elvesztette az egyensúlyát. Mindenesetre Vic Drakulich mérkőzésvezető számolása teljesen jogos volt.

Sajnos a folytatásban sem sikerült Nemesapátinak uralnia a küzdelmet, támadásai – ellenfelével ellentétben – nem volt folyamatos, ugyanakkor a nagy ütőerejű Escalera komoly kárt nem tett a magyar versenyzőben, pedig elég sokszor eltalálta ellenfelét. Az ESPN közvetítésében sokszor elhangzott a „punching bag” jelzős szerkezet, vagyis, hogy Escalera sokszor bokszzsáknak használta a Lou DiBella által menedzselt Nemesapátit.

Nemesapáti a nyolcadik menetben megpróbált hajrázni, voltak is szép pillanatai, amikor egy pillanatra megcsillant a lehetősége egy huszáros finisre, de sajnos a 18 éves nagyközépsúly reménység erejéből csak a menet megnyerésére telt.

Az eredményhirdetés előtt egyértelműnek látszott, hogy Jason Escalera jobb volt a nagyot küzdő magyarnál a küzdelem egészét figyelembe véve. A végeredmény egyhangú pontozásos Escalera siker, 78-73, 78-72 és 79-72 arányban. Nemesapáti Norbert rekordja immáron 14 győzelem mellett 1 vereséget számlál.

Ch. Gáll, mno.hu / forrás: monokli.com

Kapcsolódó anyagok

Borítókép: Fotó: Europress/AFP