Egyre több a betöltetlen gyermek-háziorvosi praxis az országban. Az alacsony bér nem vonzó a pályakezdőknek, ráadásul van olyan svájci gyermekklinika, amelyik havi két és fél millió forintos fizetéssel csábítja a magyarországi szakembereket. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkaanyaga szerint 10 év múlva a magyarok felének nemhogy házi gyermekorvosa, háziorvosa sem lesz, ha minden marad a régiben.

A szőregi gyermekorvosi rendelőben Zlatarov Mária 35 évig írta a recepteket a hatezer lakosú szegedi városrészben. 70 évesen úgy döntött, hogy leteszi a fonendoszkópot, és visszavonul. A doktornő nem tudta eladni a praxist, a rendelő júniusban bezár. A körzetet felosztották, a szőregieknek utazniuk kell. A város azonban hiába próbált új orvost találni, a szőregi körzet senkinek sem kellett. Ráadásul egy másik praxisra is hiába vártak jelentkezőt, pedig Szeged egyetemi város. „Meglepődtünk, Szegeden eddig nem volt probléma. Összesen 100 körzet van Szegeden, ilyen típusú problémánk meg nem volt az elmúlt években. Ez most egy új kihívás elé állított minket is” – mondta Solymos László, Szeged alpolgármestere.

A fiatal szakorvosjelölteknek nem pálya a gyermekorvosi rendelők világa. „Pillanatnyilag a házi gyermekorvosi praxisban az egyedüli vonzó tényező az a gyerek. Az anyagi feltételek nem azok. Ugyan történtek díjemelések a praxisban, de ahhoz, hogy érdekelhessen egy fiatal pályakezdőt a gyermekorvosi praxis, akkor meg kellene duplázni a finanszírozást” – fogalmazott Rosa Ágnes házi gyermekorvos.

„Tavaly kivételesen jó évünk volt, nyolcan jelentkeztek, abból ötöt föl tudtunk venni” – ezt már a gyermekgyógyászokat képző klinika igazgatója mondja. „Mi a felvettek 50 százalékával számolunk a klinika számára. Fele az az orvos, gyerekgyógyász, akit mi kiképzünk, aki vagy külföldre, vagy körzetbe megy el” – nyilatkozta Bereczki Csaba, a Szegedi Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.

Tavaly 40 gyermekgyógyász végzett, negyedannyi, mint korábban. A rezidensösztöndíj ideig-óráig tartja őket itthon, szakorvosjelöltként többet keresnek, mint szakvizsgázott orvosként. „Sem szakmailag, sem anyagilag nem látott perspektívát a fiatal végzett orvos a gyerekgyógyászatban, ezen belül a házi gyermekgyógyászatban sem. Nem ezt az irányt vette, vagy más szakmába ment, vagy a végzett gyerekorvos külföldre ment, mert a magyar gyerekgyógyász külföldön egy sokkal kurrensebb áru” – szögezte le Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.

Az egészségbiztosítótól kapott havi 700-800 ezer forintból nettó 120-150 ezer forint marad a gyermekorvos bérére, a többit elviszi az asszisztens fizetése és a rezsi. Az egyik svájci gyermekklinika havi két és fél millió forintos fizetéssel csábítja a magyarországi szakembereket. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkaanyaga szerint 2025-re a magyarok felének nemhogy házi gyermekorvosa, háziorvosa sem lesz, ha minden marad a régiben.

DA, mno.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: www.flickr.com