Nem talált gyógyszermaradványt a labor annak a dámvadnak a húsában, amelyet idén év elején a szőregi vadászok ejtettek el vadászterületük határán. Azért volt szükség a vizsgálatra, mert a szomszédos, deszki vadásztársaság január végén az őzekben élősködő bőrbagócs ellen gyógyszert kevert az etetőinél elhelyezett takarmányba.

A féregtelenítőt juhoknak, szarvasmarháknak is szokták adni. Miután megette az állat, 28 napig nem fogyasztható a húsa. A deszkiek az őzvadászatuk lezárulta után gyógyszereztek – a szomszédos szőregiek azonban, külön engedéllyel, még folytatták a vadászatot, február 7-éig több őzet és dámot is lőttek. Előfordulhatott, hogy az elejtett állatok korábban jártak a szomszédos területen, és ettek a gyógyszerből.

A két társaság konfliktusa nyomán a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatósága vizsgálódott, de nem állapított meg szabálytalanságot. Ez a hatóság és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vadászati és halászati osztálya azonban a tanulságot levonva arra kérte a vadásztársaságokat, hogy az ilyen védekezést mindig állatorvosi diagnózis alapján végezzék, úgy, hogy csak a kezelendő vadak férjenek a gyógyszerhez, és az etetés kezdete előtt egy héttel írásban be kell jelenteni mindkét hatóságnál és a szomszédos társaságoknak, mire készülnek.

A kérdéses időben elejtett vadakból egy dám maradt az egyik szőregi vadász hűtőládájában. Ezt laborvizsgálatra küldték. Az eredmény a minap elkészült: Farle Csaba megyei főállatorvos kérdésünkre közölte, a dámhús nem tartalmazott gyógyszermaradványt.Borítókép: "Fallow Deer Stag" by Dr Joseph Valks / freedigitalphoto.net