Aláírásokat gyűjtenek a szőregi tanyákon: tiltakoznának a tervezett hulladéklerakó ellen. Mások viszont támogatnák a tervet: egy helyi lakos a saját területét ajánlotta fel a felépítésére.

Szőregen korábban a földprivatizáció miatt megszűnt a szeméttelep, most egy uniós pályázat lehetőséget adna egy kulturált, szelektív hulladékudvar megépítéséhez. A Szerb utcáról egy hosszú földúton juthatunk ki a Szőreg és Deszk közötti tanyákhoz, amelynek lakói aláírásgyűjtésbe kezdtek, így kívánnak tiltakozni a hulladéklerakó megépítése ellen.

Perényi László lovas gazda – többek nevében szót emelve – tiltakozik az ellen, hogy a tanyája közelében építsék meg a hulladéklerakót, s a környékbeli lakosokkal aláírásokat gyűjtenek. Úgy véli, a hulladéklerakó jelenléte értékcsökkentően hatna a telkekre, nem is beszélve arról, hogy az ott lakók azért vették a területet, hogy a szemetes, poros városból kikerüljenek. Másrészt a területén szálloda építést tervez, s a hulladékudvar jelenléte nem tenne jót a turizmusnak. Harmadrészt veszélybe kerülhet az ősgyep is, amely különleges növények élőhelye.

A terület önkormányzati képviselője, Iványi Aurél elmondta, az ISPA-támogatással megépítendő szelektív hulladékudvar – amely még csak terveken létezik, jogerős építési engedélyt még nem adtak ki – 6400 ember napi problémáját oldaná meg. Szó sincs patkánytanyáról, bűzlő szeméttelepről: a betonalapon öt hatalmas, szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas konténert helyeznének el, amelybe a tervek szerint minden szőregi lakos naponta egy köbméter hulladékot rakhatna díjmentesen. Ezzel megoldódna a mezőgazdaságból élők problémája is, hiszen többször szabtak már ki büntetést a hulladékégető gazdákra: így a szegfűszárakat, rózsatöveket legálisan lehetne lerakni.

A képviselő azt is hozzátette, eddig öt jogerős építési engedéllyel rendelkező területen hiúsult meg a 21. századinak is nevezhető hulladékudvar megépítése – lakossági tiltakozások miatt.
A szőregiek között van, aki nem csak elméletben támogatja a hulladéklerakó megépítését: egy több ezer négyzetméteres területet ajánlott fel annak kialakításához Szirovicza Ernő .

– Elmentem, megnéztem a hulladékudvarokat Tiszaszigeten, Újszentivánon és Mihályteleken is. Korábban Tiszasziget felé volt egy szeméttelep, de megszűnt, mert a privatizáció során elárverezték azt a területet. Úgy gondolom, hogy azoknak, akik tiltakoznak, szintén el kellene menniük megnézni, mert szebbek, mint a legtöbb porta itt, Szőregen. Sok gondunkat megoldaná a kialakítása.

Nyemcsok Éva
Délmagyarország Online, 2004. augusztus 25.