Amíg apa pelenkáz, anya két kézzel etet – hat hete ez a munkamegosztás a Sápi családban – hármas ikreik születtek. Megnéztük, hogy zajlanak a mindennapok egy kisgyerekes családban, ahol naponta 25 pelenka fogy.

– Amikor az első ultrahangon azt mondta az orvos, hogy két babát lát, az volt az első reakcióm: na ne szórakozzon már. Aztán mondta, hogy van még egy. Annyira elkezdtünk nevetni a férjemmel, hogy egy ideig nem is tudták folytatni a vizsgálatot – idézte fel Sápiné Filep Ágnes, hogyan fogadták a hírt: hármas ikreik lesznek.

A 33 éves édesanya azt mondja, komikusnak tűnt a szituáció, hiszen „három gyerekkel nem lesz az ember terhes csak úgy”. De aztán kiderült: nem egyedi jelenség ez a családban.

– A dédiknél mindkét oldalon ikrek születtek, az egyiknél hármas, a másiknál kettes. De akkoriban még nem volt túl jó a terhes- és csecsemőgondozás, és nem maradtak mindannyian életben. Ezért nem tudtunk erről korábban.

A 33 éves édesanya és vele egykorú férje nem pánikoltak. Úgy fogalmaztak: nem tudatosult bennük, hogy nehéz lesz három csecsemővel. Arra a kérdésre, hogy nehéz-e, még most, 6 héttel a babák születése után sem tudják a választ. – Fogalmunk sincs, milyen eggyel, így összehasonlítani sem tudjuk – magyarázták.

Barna, Marci és Panni a 34. hétre születtek, 2 kilogrammal, teljesen egészségesen. Hamar haza is adták őket, azóta édesanyjuk és édesapjuk jó csapatmunkában látja el őket. – Az elején az egyik gyerek mindig pórul járt, mert amíg egyik testvérét az egyikünk pelenkázta, a másikat a másikunk etette, vele senki nem foglalkozott. De most már, hogy tudnak ülni a hordozóban, lehet kettőt két kézzel, egyszerre etetni – meséltek a szülők a logisztikáról.

– Lecseréltük az egylyukú cumit kétlyukúra, hogy gyorsabban tudjanak enni, így az egy órát, ameddig a három baba ellátása tartott, mostanra lefaragtuk 40 percre.

Ez pedig fontos a szülőknek, mert így ideális esetben akár másfél órájuk is marad két etetés között, amit alvással vagy éppen papírmunkával tudnak tölteni. Közben ugyanis építkeznek – természetesen CSOK-kal, ha már hirtelen lett három gyerekük. Az édesapa, András otthonról dolgozik, hogy teljes értékű segítsége tudjon lenni feleségének, ezt is azokban a rövid időszakokban oldja meg, amikor a babák alszanak. – Bevásárlásra, főzésre semmi időnk, még jó, hogy szinte már mindent lehet interneten rendelni – mondták.

Ágnes és András szülei az ország távoli pontjain élnek, így rájuk nem számíthatnak a mindennapokban. Az önkormányzat napi 2 órára biztosít nekik dadát – a fürdetést és egy etetést vállalt át a szülőktől, akiknek így ennyi a szabadidejük.

– Eredetileg is három gyereket terveztünk. Nem így, de így is jó – nevettek a kissé fáradt, de annál büszkébb szülők, akik már kezdenek hozzászokni a nagycsaládos élethez. Ahhoz az élethez, ahol naponta 25 pelenka és 2 liter tápszer fogy, ahol hétszemélyes autóra van szükség, hogy elférjenek, és ahol a legnagyobb kincs a szárítógép. És ahol apuka és anyuka hiába nagyon fáradt, nem cserélnék el semmiért azt az érzést, amikor együtt fektetik le egymás mellé három gyermeküket a kiságyba.

Timár Kriszta, delmagyar.hu

Borítókép: Sápi András és felesége, Ágnes csapatmunkában látják el ikreiket. Fotó: Kuklis István, delmagyar.hu