Átadták az idei Egyházi Támogatási Keret szerződéseit. A negyvenmillió forintos keretből idén összesen harminckét felekezetet támogat az önkormányzat. A legkevesebb megítélt összeg kétszázezer, míg a legmagasabb 2,7 millió forint.

Jellemzően fejlesztésekre, felújításokra és beruházásokra pályáztak a felekezetek. A meghatározott célok alapján úgy látjuk, hogy az önkormányzat által biztosított 40 millió forinthoz 27-28 milliót tesznek hozzá a gyülekezetek, ami nagyon példás együttműködés” – jelentette ki Solymos László(MSZP) alpolgármester a szerződések átadásakor.

Idén harminckét közösség nyújtott be pályázatot, s mindegyiknek megítéltek valamilyen összegű támogatást. Ezzel kapcsolatban Haág Zalán, a Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottság elnöke portálunknak elmondta, a felekezetekkel történt egyeztetés után tette meg javaslatát a szakbizottság. A döntésnél több szempontot is figyelembe vettek. Egyrészt az adott közösség létszámát, a megvalósítandó célt, és például azt is, hogy halasztható-e az adott munka. Haág hozzátette, a harmadik szempontjuk, hogy mekkora értéket képvisel az az épület, amit fenn kell tartania a közösségnek. A Fidesz-KDNP-s politikus kiemelte, az előző fideszes városvezetés által létrehozott keretből tíz éve változatlan összeget biztosít az önkormányzat az egyházaknak. Ahogy korábban írtuk, a bizottság idén júniusban három támogatási keret felosztásáról is döntött, köztük az Egyházi Támogatási Keretről is.

2,7 millió forint pályázati forráshoz jutott a szegedi zsidó hitközség, melynek elnökétől, Lednitzky Andrástólmegtudtuk: három, halasztást nem tűrő rekonstrukciót kell elvégezniük idén, például a zsinagóga tetőszerkezetének lemezcseréjét. Idén közel 20 millió forintot fognak költeni a hitközség székházában és szociális otthonában rekonstrukcióra, melyhez adománygyűjtésből, illetve a Mazsihisztől kapott támogatást is felhasználnak. Lednitzky megjegyezte, mindkét belvárosi épületük 110 éves és műemléki védettségű, így bőven akad tennivalójuk.

Az Egyházi Támogatási Keretből 2,2 millió forintot ítéltek meg a Belvárosi Katolikus Plébániának, amiből a dóm kórusszinti toronyszobájában lévő oktató- és próbaterem felújítása történhet meg. Ugyanekkora összeget ítélt meg a bizottság az Újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániának, mely összeget az újszegedi temető ravatalozójának felújítására fordítanak. A Szent Rókus Plébánia 2,4 millió forint önkormányzati támogatást kapott az orgona játékasztalának cseréjére, míg a Kálvin téri református egyházközség 1 millió 850 ezer forintot kapott az egyházközség közösségi tereinek fűtéskorszerűsítésére. A Krisztusban Hívő Nazarénusok Gyülekezete imaházuk nyílászáróinak cseréjéhez kért és kapott támogatást, a Hetednapi Adventista Egyház pedig 390 ezer forint önkormányzati támogatással kezdhet hozzá templomuk fűtésének korszerűsítéséhez. A Hit Gyülekezetének 700 ezer forintot ítélt meg a bizottság a Tölgyeskert Közösségi Központ előterének burkolására, míg a Szegedi Szerb Ortodox Egyházközség tetőszerkezet felújítását tervezi.

Szőregi támogatottak:

Szőregi Alexandriai Szt. Katalin plébánia – 1 800 000 Ft
Szőregi Szerb Ortodox egyházközség – 750 000 Ft

Varga Anna, szegedma.hu