Marni kezdték az útépítők szerdán reggel az utat Deszk és Klárafalva között, minkét sávban másfél kilométeren. Délután egy órát kellett ülni a dugóban. Csütörtökön folytatódik a munka, torlódások várhatók.

Marni kezdte az utat a Deszk vége táblától Klárafalva felé a 43-ason a Magyar Közút Kht. által megbízott békéscsabai Swietelsky Építő Kft. Ma reggeltől Jelzőlámpával irányították a járműveket. Csak ott zárták le az utat, ahol éppen dolgoztak – 300 méteren. Különösebb akadályt nem jelentett a munka – délig. Az útszűkület miatt nagyjából 300 méteres kocsisort torlódott fel. A lámpa öt-hat percenként váltott, 20-25 autót és kamiont „zsilipelt át”, várakozni negyed órát kellett.

Rosszabbra fordult viszont a helyzet délután, 2 óra felé egy kilométeres sor szaporodott össze Deszk felé. Csalóka volt a látvány, mert néha úgy tűnt, hogy lassan felszívódik a dugó. De mégsem, mert hamar kiderült, csak amiatt látszott rövidebbnek a dugó, hogy a munkagép távolodott Deszktől. Mögötte 3 órára három kilométeresre, 4-re pedig négykilométeresre szaporodott a kamionsor. Hol a templomig, hol a szanatóriumig nyúlt a vége.

A jelzőlámpákat mintha nem az itteni forgalomra állították volna be; a Szegedről kizúduló kamionáradat sokkal nagyobb volt, ott kiszálltak, szentségeltek teherkocsisok és autósok is. Ehhez képest a klárafalvi oldalon alig várakozott valaki. Mivel az útépítők figyelmeztető táblát csak közvetlenül a javított szakasz két végén raktak ki, a többség nem értette, mi történik. Kiszálltak a kamionokból, szentségeltek, mutogattak, egymással vitatták meg a helyzetet. Terelőút nincs kijelölve, pár autós Tiszasziget és Kübekháza felé vágta le az utat, ott meg rendőrök traffipaxoztak.

A 43-ason este 6-ig dolgoztak az útépítők, másfél kilométeren marták fel mindkét sávot. Csütörtökön reggel fél 7-kor folytatják, este 6-ig tart, megint torlódásra kell számítani Deszk és Klárafalva között. Pénteken és szombaton is dolgoznak majd, nyomvályúkat marnak, ugyancsak reggeltől estig. A háromkilométeres javítást május végére fejezik be az építők. Utána látnak hozzá a 17-es kilométerig tartó út hibáinak javításához.

Dombai Tünde, delmagyar.hu, 2008. április 17.
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ’43-as út’ dossziéja