A Fidesz, az MSZP és a Jobbik mind a 20 szegedi választókörzetben tudott képviselőjelöltet állítani. A Zöld Baloldal több körzetben indít jelöltet, mint az LMP – előbbi 18-ban, utóbbi 15-ben.

Vasárnap nyilvántartásba vett még két polgármesterjelöltet a városi választási bizottság, így Szegeden négyen indulnak: Botka László (MSZP–Összefogás Szegedért), B. Nagy László (Fidesz – Magyar Polgári Szövetség), Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) és Balogh Tibor (Zöld Baloldal).

A választási bizottság munkájában tegnap a szocialisták és a Jobbik egy-egy delegáltja is részt vett. Képviseltette magát az Zöld Baloldal és az LMP is.

A bizottság munkáját a Délmagyarország is figyelemmel kísérte. A hatályos jogszabály szerint nem fogadhatták el azokat az ajánlószelvényeket, amelyekre Szeged helyett Szőreget, Tápét vagy más városrészt írtak. Ilyen nevű település ugyanis nem létezik. Aláírás-vizsgálatra nem jogosultak, ezért elfogadták például azt a szelvényt, amelyet nyomtatott betűvel írt alá a jelölő.

Döntöttek arról is, hogy nem indulhat képviselőjelöltként a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület jelöltje, Kocsis Savanya Zoltán. Egy augusztus közepi módosítás szerint ugyanis az alkotmány kizárja, hogy politikai tevékenységet folytasson a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok tagja leszerelés után 3 évig. Kocsis Savanya Zoltán rendőr volt. Az ő esetében októberben letelik ugyan a 3 év, de mivel a jelöltté válás ideje számít, így az alkotmányba ütközne, ha választható lenne.

A helyi választási bizottság döntése ellen két napon belül fellebbezni lehet. A Zöld Baloldal például már nyújtott be fellebbezést, Balogh Mária nevű jelöltjük nyilvántartásba vételét elutasította ugyanis a választási bizottság. Az ő választókerületében 83 ajánlás volt a minimum, 99-et adtak le, de csak 78-at fogadtak el.

Összesen 101 képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba Szegeden. Mind a 20 választókerületben állított jelöltet a Fidesz, az MSZP, a Jobbik. 18-ban a Zöld Baloldal. 15 körzetben van jelöltje az LMP-nek, háromban a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesületnek és kettőben a Centrumnak. Három független jelölt indul. A jelölőszervezetek közül tehát 5 indíthat Szegeden kompenzációs listát (a feltétel: az egyéni választókerületek több mint felében kell jelöltet állítani). Ezeket a jelöltek nevével 6-án 16 óráig lehet bejelenteni.

Gonda Zsuzsanna, delmagyar.hu

 

Szőregen (14. választókörzet) öten indulnak az önkormányzati képviselő posztért: Rózsavölgyi József György (Fidesz), Iványi Aurél (MSZP), Király József (Jobbik), Pásztor Péter (LMP), Vida Sándor (Zöld Baloldal)