Jogi pályára készül

Jogi pályára készül az idei rózsakirálynő, Naszradi Judit, de a rózsaföldekhez hű marad. Hatéves korában már kötözött, nyolcadikosan magabiztos szemző volt, az idei szemzőversenyen édesanyjával indult – tizedikek lettek. A szőregiek nagy ovációval köszöntötték szombaton este.

Az első, négy évvel ezelőtti rózsakirálynő Máder Mónika volt, aki azóta is tevékenyen részt vesz a szervezésben. Az idén is ő vezényelte a zsűri elnökeként a rózsakirálynő-választást.

A zsűriben a rózsa szakértőtől az iskolaigazgatón át lapunk munkatársáig minden szakma képviseltette magát. A hat nő erre az alkalomra kreált pompás ruhákban vonult a Rózsák terére, miközben óvodás gyerekek rózsaszirmokkal szórták fel előttük az utat. A királynőjelöltek a sminkre és a frizurára is odafigyeltek, bár a zsűri elnöke felhívta a figyelmet: nem elsősorban a küllem a döntő, hanem a rózsához való kötődés. A lányoknak az sem okozott gondot, hogy koktélruhában szemzőkést fogjanak és bemutassák tudományukat.

Egy teljes napig csak a zsűri elnöke tudta, hogy ki hány pontot kapott, ugyanis a közönség szavazatait is várták a végső sorrendhez. – Szerettük volna fokozni az izgalmakat, azért találtuk ki ezt a rendszert – indokolt Iványi Aurél helyi önkormányzati képviselő.

Az eredményhirdetést szombaton este több tízezren kísérték figyelemmel. A második helyezett, vagyis az első udvarhölgy Simon Zsófia lett, a harmadik helyen Buknicz Ivett végzett. Ezután derült ki, hogy egy évig Naszradi Judit viselheti a koronát, amit a tavalyi királynő, Kovács Rita közreműködésével Botka László, Szeged polgármestere helyezett fel a fejére.

Judit édesanyja, Naszradi Tamásné elmondta, hogy lánya pici kora óta kinn van velük a rózsaföldön. Hatévesen már kötözött, 14 esztendős korára magabiztosan szemzett. A királynő és mamája az idén is elindult a rózsaünnephez kötődő szemzőversenyen, a tizedik helyen végeztek.

Judit első mondata az volt: köszöni szüleinek, hogy megtanították a rózsatermesztés fogásaira. Bár a szegedi Csonka János szakközépiskola negyedikes tanulója jogi pályára készül, soha nem fogja elfelejteni a rózsatermesztést. – Aki nem élte még át ezt a fáradságos, de szép munkát, az el sem tudja képzelni, milyen jó érzés a rózsák között lenni – magyarázta a rózsakirálynő, akinek kedvence a Princess de Monaco, vagyis Monaco hercegnője: olyan fehér, mint a porcelán, és a rózsaszirmok széle rózsaszín. A levele méregzöld. Hatalmas feje van, ami még különlegesebbé teszi.

– Annyira szeretem a rózsákat, hogy amiket kapok, azokat megszárítom, és télen is gyönyörködöm bennük – mondta búcsúzásul a királynő, akinek szombat este akadt még elég dolga, hiszen a szuperbuli idején a színpadi trónon kellett csücsülnie.

Országos hírnév
Hat éve vagyok a rózsaünnep házigazdája – mondta Ujhelyi István országgyűlési képviselő. – Mint államtitkár sokat járom az országot. Büszkén mondhatom: Soprontól Nyíregyházáig mindenhol megkérdezik, milyen az a rózsaünnep. Mindenkinek el kell jönni és meg kell nézni, hiszen még egy ilyen nincs Magyarországon. Jönnek is. Az idén is jóval többen voltak, mint tavaly az egyik magyar hungaricum ünnepén.

Cs. Gát László
Délmagyarország Online, 2007. júlis 2.