Bár hőmérsékleti rekordok a következő napokban nem dőlnek meg, de az ország egész területén kánikulára kell számítani. Kedden Bács-Kiskun és Csongrád megyében lesz a legmelegebb, a nagyvárosok közül Szegeden, Kecskeméten és Baján lesz a legmagasabb a hőmérséklet, itt kedden 33-34 fok várható

Narancs színű riasztást adott ki az Országos Meteorológiai szolgálat az ország déli részére a keddre várható kánikula miatt, a hőség mellett extrém erősségű UV-B sugárzásra is fel kell készülni az ország egész területén, mondta Csonka Tamás meteorológus. Keddtől kánikulai melegre lehet számítani több napon keresztül, de lesznek különbségek az egyes országrészek között. A jelenlegi előrejelzések szerint a keleti területeken egészen szombatig tart majd a hőség, a Dunántúlon azonban már korábban megkezdődhet az enyhülés. A legmelegebb az ország délkeleti harmadában lehet, mondta a meteorológus. Kedden Bács-Kiskun és Csongrád megyében lesz a legmagasabb a hőmérséklet, a nagyvárosok közül Szegeden, Kecskeméten és Baján kell a legmelegebbre számítani. Itt kedden 33-34 fok körül alakulhat a csúcshőmérséklet, szerdán pedig 35-36 fok is lehet. Budapesten is meleg lesz, kedden 32 fokos, szerdán 34 fokos csúcshőmérséklettel, tájékoztatott Csonka Tamás. A hőmérséklet éjszaka sem csökken tartósan húsz fok alá.

 

Nagyvárosi környezetben a mért adatoknál több fokkal melegebbet érezhetnek az emberek. A fővároson belül akár nyolc fokos különbségek is kialakulhatnak a belvárosi aszfalttal fedett és a külvárosi erdős helyek között, tette hozzá. A hőség mellett az ország egész területén extrém magas, akár a 8,3-es értéket is meghaladó UV-B sugárzásra kell számítani, hangsúlyozta Csonka Tamás. A meleg miatt az átlagosnál is több folyadékot kell fogyasztani, nem célszerű a napon tartózkodni a déli órákban, egészen délután három óráig. Kisgyerekek csak a reggeli és az esti órákban tartózkodjanak a napon és a nagyobb gyerekek se legyenek a tűző napon a déli órákban. Az erős napsugárzás nemcsak a bőrnek, de a szemnek sem tesz jót, így célszerű napszemüveget viselni, hívta fel a figyelmet.

A hőség ellenére valószínűleg nem dőlnek majd meg az évszázados rekordok kedden. Az eddigi legmagasabb értéket 1991-ben mérték Örkényben, akkor 37,2 fokot mutattak a hőmérők. A július 14-i budapesti rekordot 1883-ban regisztrálták 36,7 fokkal, mondta Csonka Tamás.

MTI/index.hu, 2009. július 14.