– Itt a nyár, beköszöntött a meleg, végre minden szabadidőnket a Balaton partján tölthetjük! – örvendeztek a szőregi kisdiákok, mikor meghirdettük a balatonkenesei kézműves tábort.

Az Ifjúsági és gyermek szálló komplexum a Balaton partján, egy 10 hektáros gondozott parkban fekszik és 300 m hosszú saját stranddal rendelkezik.

A pompás lubickolás közben a csavart ugrásokat gyakorolták a meleg, selymes vízben, ahonnan olykor csak parancsszóra voltak hajlandók kijönni. Vízibombáztunk a röplabdapályán, sőt iszapszobrászkodtunk is. A legjobban sikerült alkotás a „Hippi Buddha”, a kis „Sellőlány” és a „Puli kutya” lett.

Magyarország legszebb panorámáját a tókörnyék hegyei kínálják. A közeli bazársor látogatása után már a második nap felmentünk a kilátóhoz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a Balatonra, a táborunkra. Balatonkenese büszkesége a Sós-hegy lankáin mézillatú virágaival pompázó tátorjános, amely Európában is egyedülálló. Túra közben útbaejtettük a tatár barlangot, melynek megnézése különleges élmény volt, csakúgy, mint a balatonfűzfői bobozás.
Táborunkban az alkotó kedvű gyerekek saját készítésű ajándéktárgyakat alkottak különféle technikákkal. Boldogan vitték haza a festett kavicsokat, az ajándékdobozt, a fonott és gyöngyből fűzött karkötőket, batikolt kendőket, pólókat.

A színes programból nem hiányozhatott a horgászás, az activity, számháború, foci, csocsó-parti, egészségmegőrző tréning, tartásjavító torna, tábortűz, sőt a szalonnasütés, az éjszakai bátorságpróba sem. Nagy siker volt a ki-mit-tud műsora is, amire a csendespihenőket kihasználva lelkesen készültek a gyerekek.

Nem csoda, hogy hazaérkezve mindannyian úgy emlékszünk vissza, hogy a Balaton hétköznapok nélküli világ. Balatonkeneséből soha sem elég! Így aztán jövőre is szeretnénk újra megszervezni a tábort, ahova alsós gyerekek jelentkezését is várjuk.

Köszönjük az iskola alapítványa és a Szőreg és Vidéke Takarékszövetkezet támogatását, kiknek anyagi támogatásával a programok megvalósulhattak. A csomagok szállításában a deszki Terhes család és Baranyi József segített, így még a vonatos utunk is cipekedés nélküli, nagyon kellemes volt.

Tarjánné Kádár Piroska, Baranyiné Mészáros Edit, Csábi Ferencné
Kossuth Lajos Álatalános Iskola Online, 2006. július 18.