A rózsa hazájában, Szőregen a termesztők minden év júniusában háromnapos programsorozattal ünneplik Európa-szerte híres virágaikat. Az idén 18. alkalommal megrendezett ünnepségsorozat nyitányán rózsafutammal lepték meg a szervezők az érdeklődőket.

Fotó: szeged.hu

Fotó: szeged.hu

Pénteken délután Botka László polgármester köszöntőjével a Rózsák terén megkezdődött a háromnapos rendezvénysorozat. Botka László hangsúlyozta, köszönet illeti azokat a kezdeményező szellemű szőregieket, akik 18 esztendővel ezelőtt elindították ezt a programsorozatot. Ma már képletesen szólva nagykorúvá vált a Szőregi Rózsaünnep – mondta megnyitó beszédében a polgármester.

Fotó: szeged.hu

Fotó: szeged.hu

Elértük azt, hogy ma már Magyarország egyik legjelentősebb virágfesztiválja a szőregi. Körülbelül 250 család él a rózsatermesztésből a Szegedhez tartozó településen, ugyanakkor munkájuk eredményeként közel 5 millió rózsatövet szállítanak innen a hazai és nemzetközi piacokra. Beszéde végén azt kívánta Botka László, hogy mindenki élvezze a pihenést és a szórakozást az elkövetkező három napban, mert ezúttal a rózsa nem munkát, hanem ünnepet hoz a hétköznapjainkba.

Fotó: szeged.hu

Fotó: szeged.hu

A megnyitó után Pataki Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház művésze, valamint Bodrogi Gyula, a nemzet színésze elindították a II. Rózsafutamot, amely a Szerb utcából indulva Újszeged érintésével a Széchenyi térig robogott. A városháza előtt leparkoló autócsodákat bárki megcsodálhatta koraeste. Szőregen a Rózsák terén közben kulturális programokkal folytatódott a műsor. Felléptek a Csipkerózsa hercegnők, valamint a Rózsahercegek, majd a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai szórakoztatták a közönséget. A pénteki program utcabállal zárul.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu