Nagy tervekkel, felkészült szakmai gárdával, de infrastrukturális nehézségekkel kezdte meg a tanévet a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ- Fejlesztő Iskola. Kothencz János polgármesterjelölt a nyitóünnepségen hangsúlyozta: azon dolgozik, hogy otthont adjon az egyesületnek.

Tanévnyitó ünnepségét tartotta meg a Tömörkény István Művelődési Házban a GEMMA Szociális Szolgáltató Központ- Fejlesztő Iskola. A Szőregen működő, fogyatékkal élő gyerekeket és fiatalokat foglalkoztató nappali intézmény megnyitóján beszédet mondott Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt is.

A 2010-ben alakult GEMMA az utóbbi években megduplázta tanulóinak létszámát, ami az intézményben dolgozók számára is nagyobb kihívást jelent – mondta el az ünnepségen Péntek Imréné vezető gyógypedagógus. “Olyan szakmai gárda állt össze, amely Szegeden is egyedülálló módon, magas színvonalon képes a gyermekek foglalkoztatására – logopédus, szomatopedagógus, gyógypedagógus szakemberek várják őket a tanévkezdéstől” – hangsúlyozta Péntek Imréné. Négy csoporttal indul meg az új tanév, melyek közül három az intézmény falai között, egy pedig otthon foglalkoztatja a gyerekeket. Szolgáltatásaik kibővítésére több terve is van az iskolának zeneterápiától kutyás foglalkozásokig, a Szerb utca 171. szám alatti épület lehetőségei azonban végesek – mutatott rá a gyógypedagógus. “Sok pályázatot indítottunk és nyertünk is, az épületünk kihasználtsága azonban 100 százalékos, ami miatt sok tervünket – például egy használt segédeszköz-kölcsönző kialakítását – későbbre kell halasztanunk. Vártuk volna az önkormányzat segítségét, épület-ügyben tárgyalások is folytak, eredményre azonban nem vezettek” – mondta el a megnyitón Péntek Imréné.

Kothencz: Otthont a GEMMA-nak!

“Nagyon jól tudom, hogy mit jelent egy civil szervezet tagjaként rászoruló gyermekekkel foglalkozni, ráadásul úgy, hogy magunkra hagyva, egyedül kell a lehető legtöbbet nyújtanunk az életkörülmények jobbá tételéért. Több mint húsz éve dolgozom árva gyermekekkel, köztük sok csemetém sérült, egyszerűen más, mint mások. A város nem hagyhatja magára ezeket az embereket” – mondta a nyitóünnepségek Kothencz János. A polgármesterjelölt ígéretet tett: ha bizalmat kap az emberektől azon fog dolgozni, hogy otthonra leljen a GEMMA egyesület, míg az önkormányzat a lehető legtöbb terhet leveszi a családok válláról. “Ingatlankomplexumot szeretnénk kialakítani az egyesület számára, az érintett családoknak pedig teljes körű szolgáltatáshoz való hozzájutást biztosítanánk, hiszen rendkívül fontos az ehhez hasonló civil szervezetek működése. Mindazokat, akik szolidaritásra, törődésre szorulnak, komolyan kell venni” – tette hozzá Kothencz János.

Illés Attila, szegedma.hu

szoreg.hu képtár