A szőregi rózsaünnep csak egy része azoknak a nagyszabású programoknak, elképzeléseknek, melyeket a terület képviselői, a helyi civil szervezetek, illetve a városrész lakosai szövögetnek. Három nagy fejlesztés indul meg ugyanis rövidesen, melyekre már régóta várnak a helyiek.

A szőregiek egyik része arra panaszkodik, hogy túl nagy a forgalom a környékükön, a másik pedig arra, hogy túl kevés az arra járó autó. A feladvány megoldása egyszerűbb, mint gondolnánk. A 43-as út mellett lakók ugyanis elszenvedik a nemzetközi főút közlekedésének összes velejáróját, a település belsejében lakók viszont csak nagy ritkán találkoznak külföldi rendszámú autóval, ugyanis a tiszaszigeti határátkelő forgalma még nyáron sem mondható sűrűnek. Persze, akik a jugoszláv határhoz közeli részeken laknak, épp ezt a nagy nyugalmat szeretik, igaz, tudják, Szőreg gazdasági fejlődéséhez nagyban hozzájárulna a határforgalom erősödése. Nem estek azonban kétségbe az itteniek, és megtalálták a módját, hogyan tegyék ismertté településük nevét az országban, sőt a határokon túl is. A híres szőregi rózsatöveket ugyanis most már nemcsak termesztik és exportálják, hanem meg is ünneplik minden júniusben.

Újhelyi István, a körzet országgyűlési képviselője egy közelmúltban megtörtént esetet mesélt el. Nemrégiben az olasz nagykövettel vacsorázott, és amikor közös témát kerestek, először temészetesen a Bajnokok Ligájában vitézkedő olasz focicsapatokról próbált konzltálni a diplomatával. Miután látta, hogy a nagykövet nem különösebben fogékony a témára, a szőregi rózsára terelte a szót. Nos, az itáliai követ szeme azonnal felcsillant, és részletesen kifaggatta a képviselőt a szőregiek büszkeségéről.

Van mit fejlesztenünk – mondja Iványi Aurél, a városrész egyéni önkormányzati képviselője. A közgyűlés három nagy fejlesztés elindításáról döntött a közelmúltban. Először is új művelődési ház épüla régi helyén – magyarázza a képviselő. A százéves régi épületet lebontják, és minegy 150 millió forintos költséggel egy újat építenek helyette. Még nem tudni, milyen lesz az új művelődési ház, ugyanis három fiatal építész tervei közül választják ki a legjobbat. Ha minden jól megy, legkésőbb 2006-ig elkészül az új épület.

Szintln igen nagy jelentőségű felújítást terveznek az egykori bányagödör területnén. Itt alakítják ugyanis ki a Szőregi Szabadidőparkot. Első lépésben kitisztítják az elhagyott területet, majd játszóteret építenek ki a terület egyik részén. Ez a beruházás 15 millió forintba kerül, de utána további fejlesztésekre lesz szükség, hiszen most már biztos, hogy itt rendezik minden évben a Rózsaünnepet.

A harmadik beruházás is szorosan kötődik Szőreg leghíresebb termékéhez. Az iskola épülete mellett ugyanis kialakítják a Rózsák terét. Ez azért különösen fontos átalakítás, mivel minden évben itt rendezik a Katalin-napi búcsút. A beruházás összköltsége 40 millió forint, de reméljük, elő tudjuk teremteni a teljes összeget – mondja Iványi Aurél. A városrész renden tartásában segít az a 13 helyi civil szervezet, melynek segítségére is számít a helyi képviselő. Iványi szerint igen merészek a tervek, de úgy érzi, megmozdultak a szőregiek annak érdekében, hogy minél előbb elkészüljenek a tervezett beruházások.

Szegedi Tükör, 2003. június
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu ‘Szabadidőpark’ dossziéja