Nem igaz, hogy 122 milliós tartozással kapta meg az ÁFÉSZ-t az új elnök – állítja Széll Imre, a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ korábbi vezetője. Azt mondta, 2017 előtt sosem volt veszteséges a szövetkezet, ezután kezdődött a mélyrepülés, ami a felszámoláshoz vezetett.

Nincs egyetértés a szőregi ró­­­zsatermelők között arról, hogy miért kellett a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ-t felszámolni. A bezárásról lapunk is beszámolt július 8-án, ekkor Meszlényi Ferenc elnök azt mondta, 122 millió forint hitellel vette át a szövetkezetet, tar­talékképzés pedig nem volt, ami megalapozhatta volna a következő 10-15 évet.

Ráadásul a szövetkezet tagjainak száma is jelentősen megcsappant. Erre a kijelentésre reagált most Széll Imre, a szövetkezet korábbi elnöke, akitől Meszlényi Ferenc vette át a vezetést.

 

29 milliós többlet

Széll Imre szerint nem felel meg a tényeknek az az állítás, miszerint 122 millió forintos hitellel és tartalék nélkül vette át az ÁFÉSZ-t Meszlényi Ferenc. Hangsúlyozta, a szövetkezet gaz­­dálkodása az átadás előtti 15 évben nem volt veszteséges, ezt az éves pénzügyi – cégbíróság által is nyilvántartott – beszámolók bizonyítják.

Megjegyezte, az átadás-átvételi jegyzőkönyv szerint kerekítve a házi pénztárban és a bankszámlákon lévő pénzzel, valamint a külföldi és belföldi vevőktől befolyó összeggel együtt 144 millió 60 ezer forintja, valamint 114 millió 983 ezer forint tartozása volt a szövetkezetnek. Tehát 29 millió forintos többlettel rendelkeztek.

 

Nem beszélt csődről

Molnár István ügyvéd több mint 20 évig volt az ÁFÉSZ igazgatósági tagja, aki arról beszélt lapunknak, hogy Meszlényi Fe­­renc két évvel ezelőtti nyilatkozatában nem tett arról em­­lítést, hogy a szövetkezet anyagi gondokkal küzd. – Azt állította, hogy a Szőreg térségében előállított évi 4-4,5 millió tőke rózsa a 80-84 százalékát a szövetkezet értékesíti, amelynek 200-nál is több tagja van. 23 országba exportálnak, a 2017-es árbevételünk pedig 520 millió forint volt, valamint 7-8 évig még biztosított a termelés.

Ezek az állítások ellentétesek a mostani nyilatkozatával – ma­­gyarázta. Az ügyvéd szerint a baj megelőzhető lett volna, ha a jelenlegi elnök nem külföldről szerez be több százezer rózsát, hanem a helyi termelőktől vásárol, némileg emelve a felvásárlási árat.

 

Nagy veszteség

A volt elnök és az ügyvéd ki­­emelte, a szövetkezet rendelkezett hűtőházzal, csomagolókapacitással, külön telephellyel, több évtizedes belföldi és külföldi kapcsolatokkal, aminek nem a pénzügyi kényszer, hanem a nem megfelelő gazdálkodás ve­­tett véget, ami a szőregi rózsatermesztésnek nagy veszteséget jelent.

delmagyar.hu

Borítókép: A volt elnök és az ügyvéd szerint a nem megfelelő gazdálkodás vetett véget a szövetkezetnek. Fotó: Frank Yvette, delmagyar.hu