Negyven-ötven tonna fenyő kerül az utcákra a napokban. A környezetgazdák „különjárattal” gyűjtik be a fákat, amelyekből mulcsot készítenek. A város karácsonyfájából madáretető is lehet.

A katolikus egyházban elsősorban a háromkirályok tiszteletének, a keleti keresztény egyházakban pedig Krisztus megkeresztelkedésének az ünnepévé vált január hatodika. Vízkereszt napján kezdődik a farsangi időszak, legtöbben ilyenkor válunk meg a lakás ünnepi díszétől, a karácsonyfától.

A magánházaknál a kuka mellé tehetjük, a lakótelepeken pedig a konténerek mellé, lehetőleg egy helyen gyűjtsük – kéri Makrai László, a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója, akitől megtudtuk: idén is szerveznek „fenyőfajáratot”. A hétvégére várják a dömpinget, az előző évek tapasztalatai alapján körülbelül 40–50 tonna fát gyűjtenek össze kollégái, akik naponta járják majd a várost.

Fontos, hogy a karácsonyfákat teljesen csupaszítsuk le a díszektől, ne hagyjunk rajtuk szaloncukorpapírt, se a lábakat, hiszen a fenyők utolsó útja a komposztálóüzembe vezet: mulcsot darálnak belőlük, amelyet a városi parkokban, ligetekben szórnak majd szét a sétautakra. A legtöbb országban ez a bevett gyakorlat, de van, ahol a homok terjeszkedését vagy a talajeróziót megállító kerítést készítenek a fákból, vagy halastavakba süllyesztve a halak menedékéül és etetőhelyéül szolgálnak. Egy amerikai honlap a kerttulajdonosoknak ad ötletet: felállíthatják a csupasz fenyőt a kert végében, és eleséget ráaggatva a hideg időben madáretetőként használhatják.

Sok helyen eltüzelik

Tavaly tüzelő lett az ország karácsonyfájából: egy hat gyermekét egyedül nevelő asszony kapta meg. Pécsett ma bontják le a „mindenki karácsonyfáját”, köztéri padok, valamint fából készült szemetesedények megrongálódott, hiányzó elemeit pótolják a kiszárított törzséből. A lakásokból kidobott fák a Pannonpower Holding Zrt. pécsi erőművébe kerülnek, ahol felaprítják, majd más faaprítékkal keverve az elsősorban villamosenergia-termelést szolgáló biomasszablokkokban elégetik. A fővárosi fák a rákospalotai hulladékégetőben végzik. Az ott termelt hő a távfűtés hálózatába kerül, vagyis a környék lakótelepeinek lakásait melegíti.

Bobkó Anna, delmagyar.hu