Az Európai Mobilitási Hét keretében az idén ismét megrendezik Szegeden az Autómentes Napot. Szeptember 22-én, csütörtökön délelőtt 10-től délután 3 óráig rengeteg programmal várják a szervezők az érdeklődőket.

Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft ügyvezetője arról beszélt az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón, hogy a megnőtt autósforgalom miatt egyre fontosabb a környezettudatos nevelés, ezért elsősorban a fiatalokat szeretnék megszólítani ezen a napon. A csütörtöki 10 órás ünnepélyes megnyitó után ezért a legkisebbek kedvéért fog zenélni a Csigaduó, majd Tibi Maci és Csokis Eszter szórakoztatják a nagyérdeműt.

A családi programokat persze igyekeznek majd összekapcsolni hasznos tudnivalókkal. Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a trolikat most másként is meg lehet ismerni, mint a hétköznapokban. Két trolibuszt állítanak ki ugyanis a Dugonics téren, melyeket a sofőrök részletesen bemutatnak az érdeklődőknek. Ez lesz a kiinduló megállója a Szegedi Közlekedési Játéknak. A játék folyamán mindenki megismerkedhet a társaság egyes járatainak útvonalával, és az út végén a trolik és villamosok „pihenőhelyét” is megszemlélhetik az érdeklődők.

Közben az egészségünkre is figyelmet fordíthatunk, hiszen ezen a napon újraélesztési gyakorlatokat mutat be a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, aki pedig vért szeretne adni, megteheti a Dugonics tér 12. szám alatt található Katolikus Házban. A Huszár Mátyás rakparton baleseti szimulációt tartanak, melynek elsődleges célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az ittas és drogos vezetés veszélyeire. A bemutató szervezői a Rotaract Club Szeged, valamint a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete.

Szeptember 22-én Szeged helyi, menetrend szerinti, közösségi közlekedési járművein, egy személygépkocsi érvényes forgalmi engedélyének felmutatásával a családok – 2 felnőtt és 3 gyerek – ingyenesen utazhatnak. A kerékpárosok pedig reggelit kapnak a Dóm tér árkádjainál, ha arra kerekeznek, aminek elsődleges üzenete, hogy ezen a napon legalább mindenki tekerjen egy kicsit, akármilyen járművel közlekedik a többi napon.

Programok
10.00: Ünnepélyes megnyitó
10:15: Csiga Duó
11:00: Tibi Maci és Csokis Eszter
12:00: Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola népzenei műsora
13:00: Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola könnyűzenei előadása
14:00: Grimm-Busz Buli
15:00: Szegedi Miniszínház: Vigyázat vadnyugat!
16:00: Peter & Pan

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu