Megszépült a szőregi iskola, a beruházást európai uniós támogatásból valósították meg. A fejlesztés hozzájárul a szakkörök és az idegen nyelvi képzések megvalósulásához.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nemzeti Iskolafelújítási Programjának keretében 105 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre 2011-ig. A támogatásokból lehetőség nyílik 365 projekt megvalósítására. Számos óvoda és iskola korszerűtlen, lelakott épülete újulhat meg, korszerű nevelési-oktatási intézményeket alakítanak ki. A szőregi Kossuth Lajos Iskola megújulásához közel 200 millió forint támogatást nyújt a Nemzeti Iskolafelújítási Program – tájékoztat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Szőreg iskolafelújításának hosszú távú célja a modern tanulási környezet megteremtése.

A versenyképes tudás elsajátításához, az alapkompetenciák és ismeretek megszerzéséhez szükséges feltételek biztosításával, valamint az oktatás minőségének és hatékonyságának növelésével a településrész népességmegtartó ereje növekszik. A fejlesztés kiemelt célja volt az eddig két – egymástól 2 kilométerre elhelyezkedő – épületben történő oktatás összevonásával a gazdaságos és költségoptimális helyzet megteremtése, valamint élhetőbb, racionálisan kialakított és kulturált tanulói környezet létrehozása. A kisebb, elavult állapotban lévő épületben az első osztályos gyermekek tanultak, valamint az 5-8. osztályosok technikai tanítása zajlott. A napközinek azonban a főépület adott otthont, így a nebulóknak délután át kellett cipelniük egész napi csomagjukat a másik épületbe. A két különböző környezethez való alkalmazkodás nehézséget okozott a kisdiákok számára.

A december 3-án ünnepélyes keretek között átadott, összesen 245 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően megvalósult a Kossuth Lajos Iskola főépületének bővítése (emeletráépítéssel), 26 akadálymentes helyiséget alakítottak ki, és alkalmassá tették az épületet az információs és kommunikációs technika eszközeinek fogadására.

szegedma.hu / origó