253 kilométerrel nő Szegeden a szennyvízelvezető-hálózat

Heteken belül elkezdik a szennyvízelvezető-hálózat bővítését Szegeden, és 2006-ra teljesen csatornázott lesz a város. A közel tízmilliárd forint értékű beruházásról tegnap írták alá a szerződést a városházán.

Harminchat hónap múlva teljesen csatornázott lesz Szeged városa, és a környező települések. Jelenleg az ingatlanok 72 százalékáról vezetik el a szennyvizet, az Európai Unió ISPA-alapja segítségével azonban még 253 kilométer csatorna épül a városban, így százszázalékos lesz a csatornázottság.

A munka méretét érzékelteti, hogy az tizenegyezer ingatlant érint, és több száz utcát túrnak föl az építők. Botka László polgármester tegnap a városháza házasságkötő termében a beruházásról kötött szerződés ünnepélyes aláírása alkalmából elmondta: minden érintett utca szilárd burkolatot kap. Reményét fejezte ki, hogy a nyertes konzorcium minőségi munkát végez majd, és jelezte, hogy a megrendelő önkormányzat nagyon szigorúan ellenőrzi majd őket.

A hat részre bontott szennyvízberuházás első tenderkiírásán a Hídépítő, a Betonút és a Alterra Rt. konzorciuma nyerte el a megbízást. A Culvert 2003 Konzorcium több mint 36 millió euró, közel tízmilliárd forint értékű munkát végez el. Az ISPA-alapból fedezik a költségek 38 százalékát, a kormányzati hozzájárulás 50 százalékra emelkedett, az önkormányzat és a lakosság már csak 11,5 százalékát fedezi a teljes összegnek. Amint arról lapunkban beszámoltunk, az állam eredetileg a költségek 35 százalékát vállalta volna magára, ám időközben megváltoztak az építőiparban az árak. A környezetvédelmi tárca vállalta, hogy fedezi az árnövekedésből adódó többletköltségeket, így csökkent az önkormányzat és a lakosság részesedése a beruházás terheiből. Zsigmondi András a konzorcium képviseletében hangsúlyozta: fölkészült munkatársakkal, nagy tapasztalat birtokában kezdenek hozzá a beruházáshoz. Ők építették a szennyvízcsatorna hálózat előző ütemét is két évvel ezelőtt. Igyekezni fognak a környezet legcsekélyebb zavarásával dolgozni, és tájékoztatni a lakosságot a munkálatokról – tette hozzá.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a szerződés aláírása előtt elmondta: legalább egy évszázad kell ahhoz, hogy a felszín alatti vizek minősége újra olyan legyen, mint száz évvel ezelőtt volt. Jelenleg szennyvíztóban úsznak a települések – fogalmazott a miniszter. A Szegeden megvalósuló beruházásnak köszönhetően javul a Tisza és a talajvíz minősége. A teljes, hat részre bontott szennyvízberuházás, amelynek első részletéről kötöttek tegnap szerződést, 24 milliárd forintba kerül, ebből 8,3 milliárd forintnyi eurót az ISPA-alapból kap Szeged. Persányi kiemelte: csatlakozásunk után a kohéziós alapból környezetvédelmi beruházásokra még több támogatást kaphat Magyarország. Az ISPA előcsatlakozási alapból évi 42 millió euró jutott hazánknak erre a célra, a kohéziós alapból várhatóan 110 millió eurós támogatás vehető igénybe évente.

A szerződés aláírása után, mielőtt koccintottak volna a beruházás sikerére a szerződő felek, a polgármester még egyszer megköszönte mindazok évtizedes munkáját, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen nagy fejlesztést hajtsanak végre a városban. A munkagépek szeptember végén, október elején jelennek meg Szeged utcáin.

Molnár B. Imre
Délmagyarország Online, 2003. szeptember 20.