Kanalas István édesapjától tanulta a fafaragás mesterségét. A fa művészi megmunkálásának elsajátításában azonban csupán magára számíthatott. A hetvenes éveinek közepét taposó mester a Fekete Házban szombaton délelőtt nyíló kiállításán húsz éves művészi pályafutásának vallási témájú alkotásait tárja a nagyközönség elé.

Dió, jávor és afrikai egzotafa. Kanalas István fafaragó-művész kedvenc nyersanyagai. Ezek alakulnak a mester keze alatt feszületté, táblaképpé, faékszerré. Kanalas István 1924-ben született Szőregen, s ma is itt él. Faragni édesapjától tanult, igaz, akkor még nem művészi alkotásokká metszette a fát, pusztán a gazdaságban használatos szerszámokat készített. A háború szakította félbe a művészi szárnybontogatásokat, úgyhogy életéből több, mint ötven esztendő telt el, amikor a munkából hazafelé menet egy deszkát fedezett fel az út szélén, s a már idősödő kertész másnap megfaragta első alkotását: egy Ulászló tallért. Azóta oly’ sok mindent alkotott késével, hogy még az e művészeti ágban jártasak is elismeréssel nyilatkoznak e viszonylag rövid, mindössze ötöd-évszázados pályáról. Kanalas István most a Fekete Házban állítja ki válogatott alkotásait. A tárlókba és a falakra háromszázhatvanöt feszület kerül, s a kiállítás elme is ez: Minden napra egy kereszt. A művész szerint Jézus szenvedéseit nem lehet kétszer egyformán megalkotni, ezért fér meg egyetlen kiállításon a tömérdek feszület. Kanalas István büszke arra, hogy egyetlen alkotását  nem bocsátotta áruba, mégis, a dómban míves gyertyatartója, a tápéi templomban egy töviskoszorúja, a Vatikánban pedig egy táblaképe adja bizonyságát művészi képességeinek.

„Amikor két egyforma feszületet akartam mintázni, nem jártam sikerrel” – vallotta be a kiállítás anyagának rendezése közben Kanalas István, aki a híres welvenbergi keresztet is megfaragta. A legenda szerint Jézus ujja megmozdult a kereszten a németalföldi város határában, hogy a kivégzés előtt álló ember ártatlanságának hírét jó helyre vihesse a hírnök.

A mester persze nem csak feszületeket alkot, faragott már sok tucatnyi falitükröt, de női ékszereket, sót horgászhorgokat is. Bár Kanalas István nem szenved témahiányban, mégis fontolgatja, hogy leteszi a kést, szeme világa ugyanis megállíthatatlanul romlik. Kiállítását szombaton délelőtt Gyulay Endre szeged-csanádi megyés püspök nyitja meg.

Kéri Barnabás, Délmagyarország

Borítókép: Kanalas István: „Jézust nem lehet kétszer egyformán ábrázolni." Fotó: Gyenes Kálmán, Délmagyarország