Szombat este megtartották a szőregi rózsaünnep leglátványosabb eseményét, a karneváli felvonulást, amelyre sok ezren voltak kíváncsiak.

A minden eddiginél hosszabb ünnepi menet élén mazsorettek haladtak, őket külföldi tánccsoportok követték, majd virágokkal díszített kerékpárokkal a helyi óvodások és általános iskolások vonultak föl. A menet gerincét a több tucat lovasfogat, hintó, homokfutó és teherautó jelentette, amelyek mindegyikét rózsák százai díszítették.

A felvonulók között voltak a rózsakertészek, a környező, szintén a rózsatermesztésről híres települések – Szőreg mellett Deszk, Kübekháza, Tiszasziget és Újszentiván – képviselői, és külön hintón Hegedűs Orsolya rózsakirálynő, akinek feladata, hogy hírét vigye a gyönyörű, már évek óta hungarikumnak számító szőregi rózsának.

A felvonulók sok ezer szál rózsát osztottak szét a nézőknek, és talán még több virág szirmát szórták szét a csaknem egyórás látványosság alatt. A Szegedhez tartozó településrész központjának és a felvonuláson résztvevő fogatoknak a feldíszítéséhez a környék kertészei által felajánlott több százezer rózsaszálat használtak föl.

A háromnapos rózsaünnep – amelyet idén tizenegyedik alkalommal szerveztek meg – a Tisza-Maros szög településeinek közös nagyrendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés kilencven százaléka ebből a térségből származik.

A már külföldről is számos érdeklődőt vonzó rendezvényhez kapcsolódóan számos kiállítást szerveztek: rózsák láthatók vázában, cserépben, festményeken, folyóiratok képein, az érdeklődők előtt feltárulnak a virágok titkai, néhány napra pedig rózsamúzeum is nyílt, ahol a virágkertészet helyi történetével és hagyományaival ismerkedhetnek meg a vendégek.

MTI/hirextra.hu, 2009. június 28.
Kapcsolódó anyagok

A szoreg.hu fényképtudósítása