Június 1. és július 15. között gazdaságszerkezeti összeírásra készül a KSH – jelentette be kedden sajtótájékoztatón Laczka Éva, a statisztikai hivatal elnökhelyettese Szegeden.

Ilyen, nem teljes körű összeírást 3 évenként tartanak, a teljes körű mezőgazdasági felmérések 10 évenként történnek. A mostani „számlálás” uniós rendeleteknek megfelelően zajlik majd, a cél az, hogy nyomon kövessék a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat. A nagy gazdaságoknak online kérdőíveken május 15–29. között kivétel nélkül válaszolniuk kell, számuk az országban 8800.

Az egyéni gazdaságok helyzetét pedig egy reprezentatív minta alapján mérik fel. Június 1. és 15. között az összeírók 600 ezer címre, 1442 településre mennek ki: a KSH előre jelzi, tudják, nem minden címen találnak majd gazdaságot, küszöbérték alattinak minősül majd a két-három baromfi vagy a konyhakert. Mivel szigorú szabályok szerint választották ki, mely települések szerepelnek a mintában, úgy hozta az élet, hogy Szeged családi házas városrészeit felmérik, míg például Deszket nem.

delmagyar.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: jarmoluk, pixabay.com