A Tömörkény István Művelődési Házban február 16-án az energianád (Miscanthus sinensis) felhasználási lehetőségeiről hallhattak előadást a környékbeli gazdák. De távolabbról is érkeztek érdeklődők, Budapestről és környékéről is részt vettek a G&G Növényvédelmi és Kereskedelmi Kft és a Csongrád Megyei Agráriroda szervezésében, Rózsavölgyi József képviselő úr támogatásával megrendezett szemináriumon.

A megújuló energia előállítására kiválóan alkalmas, de jelenleg még kevéssé elterjedt az energianád. A fenntartható környezet megőrzése céljából a Green Radix GmbH azt az elképzelését szeretné valóra váltani, hogy ezt a növényt mindinkább elterjeszti és az energia piacon mindinkább nélkülözhetetlenné teszi. Ausztriában már léteznek kisebb települések, ahol a fűtést energianáddal működő hőerőművekkel végzik, ez látja el a középületeket, de néhány lakóház is csatlakozott már a rendszerhez. A hőenergia alapjául szolgáló pellet formájában való felhasználáson kívül számos más lehetőség is rejlik a növényben, szigetelőanyagként felhasználható az építőiparban, alomként kisebb és nagyobb testű háziállatoknak, de remek „természetes gyomirtószer” is készíthető belőle. A növény egyszerűen nevelhető, mindenhol kiváló hozamot ad, ahol a kukorica is megterem. Rizómával szaporodik, évelő növény. Gyomirtásra csak az első évben van szükség, utána a növény a lehulló leveleivel maga látja el ezt a feladatot. Első évben tehát nagyobb befektetés szükséges a termelés indításakor, utána a költségek jelentősen csökkennek, az állomány (20-25 év) időn keresztül fenntartható marad. A növényt minden harmadik évben zölden lehet betakarítani és feldolgozatlan állapotban eladni biogáz üzemek számára, egyébként szárított formában betakarítható és feldolgozható.

De mit várhatnak a gazdák? Ezzel kapcsolatban sok kérdés merült fel. Jelenleg a piacok felmérése zajlik, hosszú távú tapasztalatok az iparág fiatalsága miatt még nincsenek. Lesz-e, aki felvásárolja a megtermelt mennyiséget? Ki biztosítja, hogy a szállítási költségeket csökkentendő a közelbe feldolgozóipar kerül? Megterem-e a jelenleg parlagon lévő, rosszabb minőségű területeken a növény? Érdemes-e a bizonytalan jövő érdekében jobb termőtalajokat e célból feláldozni? Mi történik a gazdáknak jelenleg nélkülözhetetlen uniós támogatási formákkal?

A jelen lévő gazdák megosztották egymással kételyeiket és tapasztalataikat, hallhattunk negatív és pozitív példákat is. Sajnos vannak olyan területek, ahol elhagyatott energianádasok szennyezik a környezetet, de vannak olyanok is, akik a nád meghonosítására törekszenek, lehetőséget látnak az önkormányzat költségeinek csökkentésére az ilyen típusú hőenergia termelése által. Franz Jöbstl úr elmondása szerint 20-25 hektár energianád elegendő 40 családi ház szükséges hőmennyiségének fedezéséhez.

Léteznek tehát kérdések, részben megvannak rá a válaszok is, de egy bizonyos: az alternatív energiaforrások mind nagyobb szerepet kapnak majd a jövőben.

Szőregi Regélő, 2012. március