Hosszú ideje okozott gondot Szőregen az a nagy mennyiségű temetői szemét, amelyet a korábbi üzemeltető hagyott hátra a temető kerítése mellett. A nagy mennyiségű hulladék mára az útra is „kifolyt”. Hétfőn reggel a környezetgazdák markolós teherautója elszállította a felgyülemlett szemetet, hamarosan teljesen felszámolják a közterületen kialakított szabálytalan gyűjtőhelyet is.

Avramov Andrást, a városrész önkormányzati képviselője hétfőn reggel a helyszínen elmondta, a helyi katolikus temető gondozását hosszú évekig egy magán vállalkozó végezte, majd 2019-ben a feladatokat átvette a Szent Gellért Egyházi Kegyeleti Kft., amely három év után úgy döntött, kivonult a fenntartásból, ezért a feladatok a helyi plébániára maradtak.

A korábbi üzemeltető a sírkert kerítése mellett hátrahagyott közel 40 köbméter temetői szemetet egy engedély nélkül, közterületen kialakított gyűjtőhelyen.

– A felgyűlt hulladékot civil összefogással már több alkalommal is összegyűjtöttük és elszállítottuk, ám a teljes mennyiséget nem tudjuk civil összefogással eltüntetni. A helyi plébániának pedig nincs pénzre arra, hogy a felgyűlt hulladékot elszállíttassa, ezért igyekeztem segíteni – mondta az önkormányzati képviselő.

Avramov Andrástól megtudtuk, a szemét elszállításával kapcsolatos költségeket a képviselői keretéből állja, ami közel százezer forint. A jövőben – hogy ismét ne szaporodhasson fel a temetői hulladék – a sírkertbe lakossági felajánlásként tíz guruló konténert helyeztek ki, ahová a jövőben a helyiek kulturáltan elhelyezhetik a temetőlátogatás során keletkezett szemetet. Ezeket időről időre ki is fogják üríteni, hogy a jövőben ne szaporodjon fel a hulladék.

– A most elszállított szeméthalom utolsó apró morzsáit, amit a markoló már nem volt képes összeszedni, hamarosan egy szemétszedési akcióval fogjuk eltüntetni – mondta Avramov András.

Rafai Gábor, szeged.hu

szoreg.hu képtár