1823. január 22-én tisztázta le szatmárcsekei magányában a Himnuszt Kölcsey Ferenc. E jeles alkalom tiszteletére 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.

A Tömörkény István Művelődési Ház minden évben kiállítással és műsorral csatlakozik a programsorozathoz. Ágó Rita igazgató asszony köszöntötte a megjelenteket. Köszöntőjében kiemelte: immáron hagyomány, hogy az ünnepi tárlatot a helyi általános iskola ifjú tehetségeinek műveiből rendezhetjük meg. Az „Örökségünk” c. kiállítás a magyar kultúra páratlan szépségét, a gyerekek kreativitását és természetesen a felkészítő pedagógusok értékteremtő munkáját tükrözi híven. A Kossuth Lajos Általános Iskola kiemelt kultúra közvetítő szerepet játszik, és nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az ifjúságban felébressze és megtartsa a  kultúra iránti tiszteletet és szeretetet, annak átörökítését, a hagyományok ápolását.

Mind a kiállított anyag, mind az ünnepi műsor e nemes célokat szolgálta: Geiger Tibor még csak második osztályos, de mind ámulva hallgattuk, ahogyan gyermeki bájjal, de kellő humorral  fűszerezett és felnőtteket megszégyenítő előadásában megelevenedett előttünk „A bugyuta ember” c. magyar népmese. Hasonlóan ünnepelte a közönség az ifjú tehetséget Szabó Hanna  oboajátéka hallatán, aki komoly zeneművet, Antonio Vivaldi Négy évszak „Tél” c., a világ egyik  legjelentősebb zenei alkotását adta elő. Csetri Emese jóvoltából az őszi Párizs jelent meg előttünk, s csodálatos szavalása után a mi lelkünkben is bíbor rőzse-dalok keltek táncra. (Az ifjú  tehetség tolmácsolásában elhangzott Ady Endre: Párisban járt az ősz c. verse.)

Az iskola Kamarakórusa a kiállítás témájához, az ünnep szelleméhez méltóan az „Örökségünk” c. dalt adta elő, melynek üzenete bizonyára a közönségből sokak szívébe beleégett: „Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom, a szüleim nyelvét a gyerekeim hangján,  elkopni nem hagyom”

Köszönjük szépen a gyerekeknek a színvonalas műsort és az értékes kiállítási anyagot!  Köszönettel tartozunk Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazgató asszonynak, hogy elvállalta a  tárlat megnyitását! Ünnepi köszöntőjében igazgató asszony örömét fejezte ki, hogy az idén nem csak kiállítási anyaggal készültek, hanem a kultúra más területeire, a zene, népmese és vers  világába is elkalauzoltak minket az iskola növendékei. A művelődési ház nevében köszönjük  igazgató asszonynak és valamennyi kollégájának az évek óta tartó, hatékony- és jó  együttműködést, hogy ünnepi műsorainkat évről évre a Kossuth Iskola diákjai adhatják. A  Magyar Kultúra Napi megemlékezésre köszönjük a felkészítő pedagógusok áldozatos munkáját, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a rendezvény: Csasznyné Halász Ágnesnek, Kiss  Mártának, Sandrik Ágnesnek és Szabó Mónikának tartozunk köszönettel!

A rendezvényünket megtisztelte Borovics Tamás színművész, akinek előadásában Petőfi  Sándor: A XIX. század költői c., illetve Kosztolányi Dezső: A komédiás dala c. versei hangzottak el. Köszönjük a felejthetetlen élményt!

A megjelent vendégeinknek, gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak  köszönjük a részvételt! Kérjük, hogy vigyék jó hírét a kiállításunknak, melynek megtekintésére  február 16-ig van lehetőség. Szeretettel várunk minden kedves Érdeklődőt hétköznapokon 10.00-18.00 óra között!

Lipcsei Anita

szoreg.hu képtár