Nyugdíjasklub nélkül maradtak a szőregi idősek, mert a fenntartó kistérség spórolni akart a rezsin. A művelődési ház befogadná a nyugdíjasokat, de ott fizetni kell a terembérletért.

Bezárta a fenntartó Szegedi Kistérség Többcélú Társulás a szőregi nyugdíjasklubot. A Szerb utca 54. szám alatti ház ügyében záporoztak szerkesztőségünkbe a panaszok.

Pénteken tucatnyi idős ember vagy fiatalabb családtagja jött el az épület elé, hogy megfogalmazza problémáját. Piri Tibor azt mondta, nagyon sok társadalmi munkát végzett Szőregért, vénségére megérdemelné a törődést. – Az csak a kisebbik gond, hogy a klubban osztották a 75–80 idős, egyedülálló rászorulónak az ebédet, és ezzel a helyben étkezés megszűnt. Nagyobb baj az, hogy nap mint nap reggeltől estig valóban klub volt ez az időseknek. Kimozdultunk, beszélgettünk, süteményeztünk, megünnepeltük egymás jeles napjait, néha pedig az iskolások látogattak meg bennünket. Most marad a várakozás a négy fal között, pedig nem csak kenyérrel él az ember – szólt hozzá Mágori Ferencné. Kátai István is a klub közösségmegtartó erejét hangsúlyozta, és azt, hogy a néhai tulajdonos, Tolnai Györgyné azzal hagyta a városra a házát, hogy abban idősekről gondoskodjanak. A mondást idézte, miszerint a társadalom fokmérője, hogy miként bánik az öregekkel. Szerintük nem kerülhet olyan sokba a fenntartás, hogy egy városrészt meg kell fosztani a lehetőségtől. Legközelebb Újszegeden vagy Újszentivánon működik hasonló klub. A művelődési házba ugyan befogadnák a nyugdíjasokat, de ott óránként 800 forint bérleti díjat kérnek tőlük, azt nem tudják megfizetni.

Ratkai Imre, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulás elnöke érdeklődésünkre elmondta: takarékoskodniuk kell az intézmények fenntartásával, ezért zárták be a szőregi napközis klubot. Tavaly a társulás intézményei átszervezésével és 30 alkalmazott leépítésével húzott a derékszíjon. Ehhez tartozott Szegeden a Bánk bán utcai és a Vértói úti napközis klub megszüntetése. Ráadásul hivatalosan húsz férőhelyes a szőregi épület, és öten ebédeltek helyben. Ezért túl nagy kiadás a két alkalmazott és a rezsire évente kifizetett 6 millió forint. Az ebédet ezentúl mindenkinek házhoz viszik. A kistérség ezután csak 6 szegedi klubot tart fenn: a Dáni János, a Bölcs és a Kereszttöltés utcában, a Vám téren, az Alsó kikötő soron és a Kossuth Lajos sugárúton.

Dombai Tünde, delmagyar.hu