Az önkormányzati választások után a szegedi közgyűlés a jelenlegi 3-ról 5 százalékra emelné az érintett területeken a beépíthetőség felső határát.

– Még idén megoldás születhet a szegedi kiskertekben álló, az előírásoknál nagyobb alapterületű ingatlanok többségének ügyében. Egy a témában rendezett szombati fórumon a Fidesz-KDNP, az MSZP-DK-EGYÜTT-PM, a Jobbik és az LMP képviselője is bejelentette, támogatja, hogy az önkormányzati választások után a szegedi közgyűlés a jelenlegi 3-ról 5 százalékra emelje az érintett területeken a beépíthetőség felső határát.

Sándor János, a Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke mintegy ötven érdeklődő előtt elmondta, Szeged különböző városrészeiben mintegy 5 ezer ember él kiskertekben épült házban, üdülőben, közülük sokan az elszegényedés, a családi, gazdasági problémák miatt szorultak ki a városból. Az elmúlt évtizedekben sok ingatlan épült – a beépíthetőségre vonatkozó előírásokat figyelmen kívül hagyva – az engedélyezettnél nagyobb alapterülettel. Több ház esetében építéshatósági eljárás indult, bizonyos ingatlanoknál már bontási határozat is született – közölte az elnök.

A civil szervezet vezetője kifejtette, a beépíthetőség határának felemelése az érintett ingatlanok többségénél megoldást jelenthet, fontos lenne azonban a fennmaradási engedélyt kapó házak esetében az építésügyi bírság elengedése is. A nehéz szociális helyzetben lévő családok képtelenek lesznek kifizetni ugyanis az akár egymillió forintot is meghaladó büntetést.

MTI / delmagyar.hu