Döntés a jövő hétre várható

Elképzelhető, hogy megmenekül a bezárásra ítélt Újszeged–Mezőhegyes vasútvonal, mert a 43-as főútvonal még zsúfoltabb lenne, ha megszűnne a vasúti közlekedés a fenti szakaszon. Döntés a jövő hétre várható.

ó esély van a Makót is érintő Újszeged–Mezőhegyes vasútvonal megmentésére – tudatta velünk a jó hírt tegnap Csanádpalota polgármestere, Kovács Sándor. Mint korábban megírtuk: Csanádpalota a legtávolabbi falu Újszegedtől a megyében, amit ez a vonal érint, és a faluból sokan, többtucatnyian utaznak vonattal naponta dolgozni vagy iskolába. Ezért Csanádpalota első embere a múlt héten polgármesteri felterjesztési jogával élve levelet írt a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak. Ebben azt kérte, ne szüntessék meg a közlekedést a 66 kilométeres szárnyvonalon, ahol naponta nyolc-nyolc vonat jár oda-vissza. A kérést egyebek mellett azzal indokolta, hogy a vasúti közlekedést csak úgy lehet kiváltani, ha sűrítik a buszjáratokat a 43-as főútvonalon, az viszont már e nélkül is rendkívül zsúfolt.

A minisztériumban éppen ezt vették fontolóra, és emiatt reménykedhetnek pozitív döntésben az Újszeged és Mezőhegyes között vonattal közlekedők. Egyébként – amint azt az egyik országos napilap nemrégiben megírta – a huszonegy érintett vasútvonal közül összesen öt esetében merültek fel az elmúlt hetekben lezajlott, regionális szintű előzetes szakmai egyeztetések során olyan érvek, amelyek miatt elképzelhető, hogy azokon mégsem szüntetik december kilencedike után a forgalmat. Ugyanakkor információink szerint a Szentes és Orosháza közötti vonal nincs az öt vonal között. A minisztérium végső határozata a jövő hétre várható.

Szabó Imre
Délmagyarország Online, 2007. október 25.

Kapcsolódó anyagok

Újszeged: búcsú a vonattól