Egy éve hirdeti emléktábla Szőregen, a Szerb utca 60. szám alatt, hogy itt élt Péter László, a 2019-ben elhunyt irodalomtudós és helytörténész, Szeged díszpolgára. A magyar kultúra napja alkalmából pénteken délután egykori házának falán koszorút helyeztek el. Szőreg utolsó polihisztora a napokban töltené be a kilencvennyolcadik évét.

A településrészi önkormányzat nevében Avramov András helyezte el a megemlékezés koszorúját Péter László egykori házának falán:

– Szőregen a magyar kultúra napja éveken át összefonódott egy másik jeles eseménnyel, Péter László irodalomtörténész, helytörténész, Szeged város díszpolgára születésnapjával. Bár nem Szőregen, hanem Jánoshalmán született, de a kisiskolás korát már itt töltötte  és mindig szegedinek, még inkább szőreginek vallotta magát. Itt élt közöttünk, a közösségünknek egyik elismert tagja volt, a napokban ünnepelné a kilencvennyolcadik születésnapját. Sajnos, lassan öt éve, hogy nem ünnepelhetünk Laci bácsival együtt, de tavaly az egykori házának falán egy emléktáblát helyeztünk el, amellyel a munkássága és a Szőregért végzett tevékenysége előtt tisztelgünk – mondta el Avramov András.

A városrész önkormányzati képviselője Péter László egykori háza előtt beszélt arról is, hogy a magyar kultúra napján már hagyománnyá válik, hogy egy koszorúval emlékeznek a neves szőregi irodalomtörténészre és csak ezt követően kezdik meg az ünnepi műsort a művelődési házban.

Avramov András, pénteken délután, az ünnepi műsor előtt az önkormányzat nevében elhelyezte a megemlékezés koszorúját Péter László emléktáblájánál.

Rafai Gábor, szeged.hu

Borítókép: Fotó: Kuklis István, szeged.hu