Az évente átlagosan 2 millió rózsatövet értékesítő Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ-nél szerdán megkezdődött a rózsaszállítás idei szezonja: 12 ezer tővel elindult az első kamion Németországba.

A szövetkezet elnöke, Széll Imre elmondta: az 1967-ben rózsa termeltetésére és értékesítésére alakult szövetkezetet jelenleg mintegy 300 tag – többségében őstermelők – alkotja, ők állítják elő a nemes virág 200-300 fajtáját.

Az áfész 2001. évi értékesítésének nettó árbevétele 441 millió forint volt, 63 millió forinttal több az előző évinél.

Az üzleti tevékenységet 2000-ben 13,5 millió forintos eredménnyel zárták, amit a következő évben mintegy 50 százalékkal megnöveltek.

A 2002-es adatokról az elnök még nem tudott tájékoztatást adni, azt azonban elmondta: az idei tervben 400-420 millió forint árbevétel szerepel.

A világszerte ismert és elismert szőregi rózsa 70-80 százalékát a többi között Angliába, Franciaországba, Olaszországba, Ausztriába, Németországba, Oroszországba, Romániába szállítják, de van rendelésük Japánból is.

Széll Imre tájékoztatása szerint a Szeged közigazgatási területéhez tartozó Szőregen az 1800-as évekig nyúlik vissza a rózsatermesztés története.

Az első időkben szálas virágként értékesítették a rózsát, hűtőkocsival Bécsbe is szállítottak belőle.

Az elnök szerint a kiváló minősége miatt vált kedveltté, s őrizte meg évszázadokon át hírét a szőregi rózsa.

A minőség pedig annak köszönhető a Tisza és a Maros által közrefogott térségben, hogy a folyók szabályozása után feltöltött medrek földje jó vízháztartású, tápanyagban gazdag.

A dél-alföldi vidék klímája ugyancsak hozzájárul a jó minőséghez, ugyanis a rózsa szereti a meleget, a sok napsütést és a páradús levegőt. A folyók közelsége pedig lehetővé teszi az igény szerinti locsolást.

mti, 2003. február 5.