Felvonultak a munkagépek

Nyolc helyszínen kezdték meg egyszerre hétfőn reggel Szegeden a csatornaépítési munkálatokat. Három év alatt 253 kilométer csatornát adnak át a városban. A közel tízmilliárdos ISPA-beruházás tizenegyezer ingatlant érint.

Az Európai Unió környezetvédelmi alapja, az ISPA által is támogatott, közel tízmilliárd forintos csatornaberuházás munkálatait tegnap reggel egyszerre nyolc utcában kezdték el Szegeden. A csatornahálózat bővítéséről szóló megállapodást szeptember 19-én írta alá Botka László polgármester és Zsigmondi András, a kivitelező cég, a Culvert 2003 konzorcium képviselője.

A beruházás első szakaszában Alsóvároson, Béketelepen, Kecskéstelepen, Marostőn, Újszegeden a Szőregi úton, a Szerviz utcában, Petőfitelepen és Tápén tegnap kezdték el a munkát. Szeged polgármestere a petőfitelepi Göndör soron együtt kezdte munkanapját az építőkkel. Hétfő reggel a petőfitelepi Göndör soron a lakók érdeklődése mellett végezték el az első „kapavágásokat”.

A három cégből álló konzorcium egyik képviselője, Koncz István, a Betonút Rt. mélyépítési főmérnöke érdeklődésünkre elmondta, először keresztirányban megvizsgálják, nincs-e útban valamilyen közmű: víz, gáz, vagy telefonkábel. Míg a Göndör soriak közül néhányan a munkálatokat figyelték, az egyik lakó megjegyezte: – Összegyűltünk szépen! Nemhogy inkább mi is ásnák az árkot.

Reggel kilenc órakor Botka László polgármester is megtekintette a munkálatokat. Szeged első embere a helyszínen elmondta: a városban összesen 253 kilométer csatorna épül 36 hónap alatt. Elhangzott, a beruházás 11 ezer ingatlant érint, ami a szegedi ingatlanállomány 28 százaléka.

A lakók panaszát meghallgatva a polgármester ígéretet tett arra, hogy minél hamarabb elszállítják a Göndör soron, a Sallai Imre utca végén lévő illegálisan lerakott hulladékot.

Csepregi András, a Hídépítő Rt. területi vezetője fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a kivitelezés ütemezése az adott munka nehézségi foka, a csatorna tervezett nyomvonalán talált közművek, valamint a közlekedés miatt állandóan változik.

– A karácsonyi ünnepek ideje alatt az akadálymentes közlekedés biztosítása miatt december 10-én leállunk a munkával. A hóolvadás után pedig újabb területeken, március, április hónapban várhatóan 20-22 új helyszínen kezdődik csatornázás. A lakosságot minden esetben értesítjük, és bizonyos határok között természetesen a lakossági igényeket is figyelembe vesszük a kivitelezéskor – tette hozzá a Hídépítő Rt. területi vezetője.

Arany T. János
Démagyarország Online, 2003. október 28.