Több mint kétszáz év után gazdagodhat új egyházi intézménnyel a település(rész). Az épület tervezője, Makovecz Imre már nem érhette meg víziója megvalósítását. A Kossuth-díjas építész életművének gondozása jegyében 115 millió jut a szőregi kápolnára.

Még 2010-ben, az önkormányzati választások előtt javasolta Rózsavölgyi József, Szőreg és Marostő volt Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjelöltje, jelenlegi városatya, hogy a szőregi temetőbe egy kápolnát építsenek Makovecz Imre tervei alapján. Az ötletet az akkori helyi plébános, Gruber László is támogatta, s az ő kezdeményezésére ravatalozót is kívántak létesíteni a kápolna mellé.

Rózsa-kápolna – látványterv

A Kossuth-díjas építész eljött Szőregre, megnézte a kiválasztott helyet a temetőn belül, s azonnal igent mondott a felkérésre. Makovecz később biztosította a szőregieket arról: az Úristennek szánt épület az anyagi nehézségek ellenére is el fog készülni. Ezt azonban már nem élhette meg, 2011-ben elhalálozott. A célra téglajegyeket bocsátottak ki, volt olyan, aki faanyagot ajánlott fel, de az építkezéshez szükséges összeg nem gyűlt össze a következő években.

2015-ben jött létre egy kormányhatározat eredményeképpen a Makovecz Imre Alap, amely segítséget nyújt, hogy a neves építész kulturális és épített örökségét megőrizhessék az utókornak. „Amikor ezt megtudtam, azonnal levelet írtam. Azt a választ kaptam az illetékes minisztériumtól, hogy minden segítséget megadnak azért, hogy ez megvalósuljon” – nyilatkozta lapunknak Rózsavölgyi József. Pályáztak is, majd többször felhívta a döntéshozók figyelmét a megvalósítatlan Makovecz-tervre, s úgy tűnik, nem hiába.

Október 24-én hivatalossá vált: a Makovecz Imre Alapból a kormány 115 millió forintot juttat a szőregi kápolnára felépítésére. „Nagyon örülök, hogy felépül a Rózsa-kápolna, hét éve várok erre, s lobbizok érte” – mondta az önkormányzati képviselő. Hozzátette, kétszáz év után – 1815-ben szentelték fel a templomukat – épülhet újból egyházi intézmény a Szegedhez csatolt településen. A temető tízes parcelláját jelölték ki az épület helyének, de azt egyelőre még nem tudni, hogy mikor kezdődhet meg a kivitelezés. A megyében Szőreg mellett Makó és Mártély is jelentős támogatást nyert épületfelújításra, valamint papíron maradt tervek megvalósítására.

Tóth Marcell, szegedma.hu

Borítókép: Rózsakápolna - látványterv