107 éve, vagyis amióta nyilvántartják, nem volt ilyen hideg július 23-án, mint tegnap. Megdőlt a szegedi 42 éves, 20,5 fokos napi „hidegrekord” is, hiszen 17,7 volt a tegnapi csúcs.

Megdőlt tegnap a napi „hidegrekord” Szegeden. Eddig az 1966. július 23-án mért 20,5 volt a napi „hidegcsúcs”. Ám tegnap reggel 13 fok volt, és még délelőtt 11 órakor is csak egy fokkal mutatott melegebbet a mérő. A felhők felszakadozásával délután kezdett enyhülni a „hideg”, elérte a 17,7 fokot, a napi csúcs így is majdnem 3 fokkal volt kevesebb, mint a 42 évvel ezelőtt ugyanezen a napon mért hőmérséklet. És 22 fokkal volt hidegebb, mint tavaly ilyenkor.

Az elmúlt évben éppen július 24-én állt be másodszor is az abszolút melegrekord 39,8 fokkal, ezzel a hőségriadó 9 napja alatt másodszor dőlt meg az 1952. augusztus 15-én mért 39,7-es addigi csúcs. Másnap, július 25-én kezdett enyhülni a hőség, véget ért a 9 napos hőhullám.

A tavalyi és az idei július azonos időszakát, a 16-tól 24-ig terjedő napokat összehasonlítva azt látjuk, hogy mindkettő a szélsőségek szezonja: tavaly ekkor volt a hőségriadó, idén pedig a nyári hidegcsúcs. Mégis nagy különbség, hogy a mostani hidegfrontot – tulajdonképpen két-három őszies napot – leszámítva július közepén eddig normális nyári időjárást élvezhettünk 22-32 fok közötti hőmérsékletekkel, ellentétben az elmúlt év ugyanezen időszakával, amikor majdnem két hétig alig volt elviselhető a hőség.

Emlékezetes, hogy nemegyszer mértek 42-44 fokot is – többek között a Délmagyarország Szabadkai úti székházának mérőjén, ami persze ki van téve a napra. (Mint ismert, a meteorológusok árnyékban mérnek.) A város szinte fuldoklott a hőségtől, aki tehette, menekült az aszfaltkatlanból. Amint akkor beszámoltunk róla, ötödével többen hívták a mentőket, szenvedtek a meleg munkahelyeken dolgozók, de a járműveket vezetők és az utasok is, üresek voltak a kávézók teraszai, zsúfoltak a strandok.

A tavalyi hőségriadó után visszatért a normális nyár – a meteorológus szerint így lesz ez most is. A tegnapi hideg után még ma és pénteken lehet eső, de szombattól már napsütést várnak, 27-28 fokkal.

delmagyar.hu, 2008. július 24.